Oppskrifter

Berits Bircher müsli

Bircher müsli er i ferd med å bli trendy verden over. Prøv du også, så forstår du hvorfor.

Bircher müsli er en særdeles smaksrik og næringsrik frokost eller lunsj. Den serveres i alle verdenshjørner, men er ikke så kjent her hjemme. Jeg fikk den på min bokturne i både Autralia, New Zealand og Malaysia nylig og var heldig å få smake flere ulike varianter av samme oppskrift.

Navnet har müslien fra legen Maximilian Bircher-Brenner, som i omkring år 1900 utviklet den originale oppskriften for sine pasienter. Siden den gang har grøten vært brukt i de fleste tysktalende land. Nå er den i ferd med å bli trendy verden over – prøv du også så forstår du hvorfor.

Lag gjerne flere porsjoner når du først setter i gang ettersom grøten er holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager. Nyt den til frokost, lunsj eller kveldsmat. Prøv ulike variasjoner og bruk det du måtte ha i hus.

Tips til variasjon:

Væske: syrnet melk, øko helmelk, ferskpresset eplejuice, kokosmelk, fruktig grønn te, sitronvann med litt honning.

Frukt og bær: eple, mango, kiwi, rosiner, druer, banan, appelsin, blåbær, bringebær, jordbær.

Nøtter og frø: solsikkefrø, sesamfrø med skall, chiafrø, hampfrø, gresskarkjerner, hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasj, cashewnøtter.

Prøv også disse kjempegode og smarte oppskriftene:

 

Likte du dette innlegget? Husk at du enkelt kan melde deg på mitt gratis nyhetsbrev uten forpliktelser og motta ukentlige oversikt over kommende events, enkle mattips, oppskrifter og mye mer. 

 

Ingredienser

Berits Bircher müsli

  • 100 g store øko havregryn
  • 2 ts chiafrø
  • saften av 1 sitron
  • 1 dl vann
  • 1 dl eplejuice
  • 2 epler, revet
  • 40 g hasselnøtter, grovhakket
  • 1 dl øko rosiner
  • 0.5 ts kanel
  • 4 dl kefir/biola/yoghurt naturell
  • 1-2ss flytende honning

Slik gjør du

Berits Bircher müsli

  1. Bland havre, chiafrø, vann, eplejuice og sitronsaft i en skål og la det trekke over natten.
  2. Neste morgen river du eplene, hakker nøttene og rører dem inn i grøten, sammen med yoghurt, rosiner, honning og kanel.

Tåler du ikke melk, så bytter du ut den med andre alternativ (se over). Ha grøten over i fire skåler eller tette glass, som du så kan ta med til skole og jobb.