Oppskrifter

Foccaccia

Foccaccia er et nydelig italiensk brød som gjerne serveres til tapas, supper og gryter.

Det er opprinnelig laget på fullkorns, finmalt næringsrikt urkorn. Moderne restauranter lager det på stivelsesrikt og næringfattig moderne, siktet hvetemel. Det kan vi gjøre noe med. Her har jeg laget en oppskrift til deg på smaksrikt og næringsrikt urkorn. Dette er en oppskrift som sikrer deg både byggeklosser og smaker fra hele kornet.

Prøv også:

 

Ingredienser

Foccaccia

  • 5 dl lunkent vann
  • 25 g fersk gjær
  • 1 ss rårørsukker
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 ts mineralsalt
  • 1 ts timian
  • 1,2 liter finmalt økologisk spelt
  • 0,5dl olivenolje, 1ts timian og 2ts flaksalt til topping

Slik gjør du

Foccaccia

Til en langpanne på 30×40 cm trenger du :

  1. Forvarm ovnen til 200 gC.
  2. Løs gjæren i lunkent vann.
  3. Rør inn sukkeret, slik at det løser seg opp. Sukkeret vil få fart på hevingen.
  4. Ha olivenolje og timian i vannet.
  5. Ha saltet i melet, og bland dette sammen med væsken. Bruker du kjøkkenmaskin så kjør på laveste hastighet i 10 minutter. Så sakte at det etterlikner håndelting.
  6. La deigen stå til heving på et lunt sted i 30min. Gjerne med plast over.
  7. Dekk en langpanne med bakepapir.
  8. Ha deigen over på bakepapiret.
  9. Ta mel på fingrene og trykk deigen forsiktig utover. Den skal være omkring 2-3 cm tykk.
  10. Ha litt olivenolje og timian på toppen og trykk små hull i deigen med fingertuppene.
  11. La foccacciaen etterheve i 30 minutter.
  12. Strø over med litt flaksalt.
  13. Stekes på midterste rille i 25 min.

TIPS: Variasjoner av denne får du om du bruker annen smakstilsetning enn timian. Du kan stikke 2 ss friske biter av rosmarin ned i deigen, 1dl grovhakket soltørket tomat, 2dl stenfrie sorte oliven eller 1 dl terninger av fetaost.