Grønnkål Quionoa Salat

Quinoa, som uttales “KEEN-wah”, er et proteinrikt frø opprinnelig fra Sør-Amerika som gjerne brukes istedenfor korn. Fordi quinoa er et frø, så er det naturlig fritt for irriterende gluten. Vi får i oss altfor mye gluten i et moderne kosthold, så det å variere med litt quinoa er flott for oss alle. Ikke bare for de med glutenintoleranse eller glutenallergi (cøliaki). Frøet er dessuten en fullverdig proteinklide – det gir deg alle de ulike essensielle aminosyrebokstavene.

Quinoa, som uttales “KEEN-wah”, er et proteinrikt frø opprinnelig fra Sør-Amerika som gjerne brukes istedenfor korn. Fordi quinoa er et frø, så er det naturlig fritt for irriterende gluten. Vi får i oss altfor mye gluten i et moderne kosthold, så det å variere med litt quinoa er flott for oss alle. Ikke bare for de med glutenintoleranse eller glutenallergi (cøliaki). Frøet er dessuten en fullverdig proteinklide – det gir deg alle de ulike essensielle aminosyrebokstavene.

Ingredienser

0.5 dl quinoa (mål ukokte frø)

0.25 granateple

1.5 ss granateplejuice (fra granateplet ovenfor)

37.5 g vaskede og rensede grønnkålblader (uten stilk)

0.25 mango i biter

8.75 g skivede mandler, lett tørristet i pannen

1 ss appelsinjuice

0.125 dl extra virgin oliven olje

0.125 ts mineralsalt

Slik gjør du

1.

Skyll og kok quinoa i 15 minuter (etter anvisning på pakning).

2.

Rens granateplet. Ta vare på 6 ss av juicen, samt frøene.

3.

Damp grønnkålbladene på rist i en kasserolle med lokk i 5 min

4.

Rist skivede mandler i en tørr stekepanne på medium temperatur inntil de blir lett gyldne og du kjenner mandellukt over stekepannen.

5.

Bland granateplejuice, appelsinjuice, olivenolje og havsalt i en stor salatbolle. Bland i alle salatingrediensene og server.

6.

Eller oppbevar i en tett boks i kjøleskapet til bruk i familiens lunsjbokser.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Holder seg fint i kjøleskapet i 3 dager.

Quinoa kokes opp som ris og spises varm, eller avkjøles og strøs over salater som i denne oppskriften – eller i disse smarte müslibars. Frøene er svært barnevennlige på smak og min Mathea på 8 år elsker quinoa med litt soyasaus på. Jeg bruker også gjerne rester av kokt quinoa jeg har i kjøleskapet i supper, gryter og wokretter – en flott måte å øke litt på proteinmengden i maten på! Både bønner, linser, kikerter og quinoa er flott supplement i gryter, så du kan redusere litt på mengden rødt kjøtt.

Salater er en fantastisk måte å sikre seg noe grønt til hvert måltid. Grønnfarge full av ulike antioksidanter eller gnistslokkere i forskjellige farger og magnesiumrikt klorofyll. På samme måte som grønne blader på høsten avslører at de skjuler farger som oransje, gul og rød, så inneholder også grønne grønnsaker og bladgrønt en storslagen fargeprakt.

Ulike farger representerer forskjellige gnistslokkere, slik at cellene dine får slokket et spekter av gnister som ellers kan gjøre stor skade på både celledeler og arvestoff. Magnesium er et verktøy det forbrukes mye av til produksjon av lykkekjemi,- så fryd deg mer inn i sene høstkvelder med påfyll av smakfulle salater!

  • Smart Cæsarsalat
  • Benevnelsen granola brukes gjerne om frokostblanding på engelsk. Nå har vi laget vår egen superenkle granola med proteinrik quinoa – derav navnet quinola. Den er super både som frokost og etter trening. Bare bland og nyt! Prøv oppskriften Fra quinoa til quinola

Grønnkål Quionoa Salat kan serveres til både kjøtt og fisk, eller alene sammen med rugbrød (evnt. uten blåbær) og smør.

 

Andre oppskrifter