Oppskrifter

Krydderbrød

Friske eller tørkede urter gir matrettene bedre smak og tilfører deg flott næring, og det er jo bare fantastisk godt med hjemmebakt krydderbrød til salat, supper eller gryteretter.

Vi bør få i oss mer krydder og urter i hverdagen fordi de bidrar med magisk plantekraft. Derfor er jeg veldig glad i å strø friske urter over salater, woker og gryter, og koser meg over å bringe litt vårfølelse inn på kjøkkenet gjennom urtekrukker i vinduskarmen selv om vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. Da jeg nylig besøkte Herodes Falsk til lunsj, fikk jeg servert et krydret brød. Det inspirerte meg til å lage mitt eget smaksrike krydderbrød. Prøv du også – det er fantastisk godt med hjemmebakt krydderbrød i matpakken, eller til salater, supper og gryteretter.

Visste du at urter og krydder er de matvarene som er mest rik på antioksidanter per gram? Oregano for eksempel har 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og 4 ganger mer enn blåbær. Urter som dill, timian, rosmarin, peppermynte og koriander følger hakk i hæl. (Zheng, 2001, Blomhoff 2008)

 

Ingredienser

Krydderbrød

  • 0.5 l havregryn
  • 0.5 l finmalt øko spelt
  • 2.5 dl grovmalt rug
  • 2 ts tørrgjær
  • 1 ts mineralsalt
  • 1 dl bokhveteflak
  • 1 dl sesamfrø med skall
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl knuste linfrø
  • 1 ss karri
  • 2 ss oregano
  • 1 ss gurkemeie
  • 2 ts karve
  • 7 dl vann
  • 0.5 dl honning
  • 0.5 dl olivenolje
  • 2 egg

Slik gjør du

Krydderbrød

  1. Bland det tørre i en kjøkkenmaskin eller bakebolle.
  2. Lunk vannet. Rør olje, egg og honning ut i vannet.
  3. Slå væsken i det tørre og elt på laveste hastighet eller for hånd i 10 minutter.
  4. La heve på et lunt sted i 12 timer om du vil fjerne det meste av fytinsyren i kornet.
  5. Slå deigen over i 2 godt smurte brødformer (evt. kle dem med bakepapir).
  6. Hev i 1 time og stek i 40min på 240 gC.