5 varianter av grunnsausen Bechamel

Bechamelsaus 5 varianter
Synes du det kan være vanskelig å være kreativ med saus, så lær deg noen grunnsauser som danner grunnlaget for flere ulike varianter.

Gjennom generasjoner har vi smaksatt matretter med nydelige sauser. Hva ville vel kjøttstykket, fiskefileten eller pastaretten vært uten en velduftende, smaksrik saus?

Synes du det kan være vanskelig å være kreativ med saus, så lær deg noen grunnsauser som danner grunnlaget for flere ulike varianter. Tilsett gjerne litt beinkraft om du har. Mine 5 variasjoner på Bechamel kan bli både glutenfrie, Omstart30-vennlige og plantebaserte/veganske om du vil.

Bruk alternativ merket * hvis du vil ha sausen plantebasert.

  1. Grunnsaus Bechamel (*plantebasert)

Til 4 porsjoner Bechamel trenger du:

  • 50g smør/klaret smør/Smøremyk*
  • 50g finmalt øko spelt/emmer (evt. glutenfritt mel)
  • 5 dl melk/MYLK havremandel* (eller annen plantedrikk)
  • ¼ ts revet muskatnøtt
  • Havsalt og pepper etter smak

Smelt smøret i en kjele på middels temperatur og rør inn melet mens du rører godt med en visp. Spe med væsken litt etter litt under omrøring. La sausen få et oppkok og små koke under omrøring i 15-20 minutter for å få bort melsmaken. Spe med mer væske om sausen blir for tykk. Rør inn litt mel knadd sammen med litt smør ( burre maniè) om sausen blir for tynn. Lag burre maniè i små klumper som piskes inn i sausen en etter en til de har løst seg helt opp. Smak til sausen med muskatnøtt, havsalt og pepper.

  1. Bechamel med sopp – perfekt til pannestekt fisk, kjylling, biff og pasta
  • 1 porsjon Bechamel
  • 2 ss smør/klaret smør/Smøremyk* (stekefett)
  • 150g sopp i tynne skiver
  • Havsalt og pepper etter smak

Ha stekefettet i en panne eller gryte med lokk. Tilsett soppen i skiver og la den surre på middels varme under lokk i 8-10 minutter til soppen har sluppet all væske. Ta av lokket og stek soppskivene videre under omrøring til all væske har fordampet. Krydre med havsalt og pepper. Ha soppen i Bechamelsausen og du har Bechamel med sopp.

  1. Paprika Bechamel – perfekt til grønnsaker, fisk, kylling og biff
  • 50g smør/klaret smør/Smøremyk*
  • 1 liten gul løk, finhakket
  • 50g finmalt/siktet øko spelt (evt. glutenfritt mel)
  • 5 dl melk/MYLK havremandel* (eller annen plantedrikk)
  • 1 ss sterkt paprikapulver (evt. paprikapulver + chillipulver)
  • havsalt

Smelt smøret i en kjele. Tilsett løken og la den surre på moderat varme under omrøring til løken er blank og myk. Dryss melet over og rør godt. Tilsett væsken gradvis mens du rører godt. La sausen få et oppkok mens du rører. Slå ned temperaturen og la sausen småputre i 15-20 minutter for å få bort melsmaken. Rør inn paprikapulveret og smak til med havsalt og pepper like før servering.

  1. Ostesaus Bechamel – prøv den til posjerte egg, fisk, grønnsaker og i gratenger. Bruk ost av sau, geit eller bøffel for å få Omstart30-vennlig ostesaus. For plantebasert variant bytter du osten med næringsgjær og kutter egg og fløte.
  • 1 porsjon Bechamel
  • 1 eggeplomme
  • 1 dl kremfløte
  • 25 g revet gul ost
  • 25 g revet parmesan
  • havsalt og pepper

Visp sammen eggeplommen og fløten. Lag Bechamelsausen ferdig. Rør inn osten først og rør til de har smeltet. Så rører du inn den piskede plandingen av eggeplomme og fløte. Smak til med havsalt og pepper.

  1. Sitronsmør Bechamel – perfekt til posjerte egg, fisk og grønnsaker
  • ½ porsjon Bechamel
  • 0,5 dl vann
  • 1-2 ss hakket persille/dill
  • 1 sitron, saften av
  • 40g smør/klaret smør/Smøremyk

Lag Bechamelsaus etter grunnoppskriften. Ta halve porsjonen og rør inn 0,5 dl vann. Rør inn hakkede urter og sitronsaft. Ta kjelen av platen, del opp smøret i terninger og pisk terningene inn i sausen.