Forekomsten av ADHD kryper oppover mot 5 % av befolkningen i mange land (ref. Psychiatr Serv, May 2011) og forbruket av sentralstimulerende medisiner øker
Har du vanskelig for å konsentrere deg og holde på oppmerksomheten over tid, kjenner du deg rastløs og er den som stadig “snakker før du tenker” ? Ja, da finnes det råd som kanskje kan bedre slike utfordringer.
En nylig publisert studie viste at kunstige fargestoffer i mat kan gi økt tendens til hyperaktiv atferd blant 3-åringer og 8/9 åringer (ref.Lancet 2007). Videre viser studier at syntetiske pestisider kan øke risiko for å utvikle ADHD hos barn (ref. J Pediatrics).
Les også: Hjernemat
Kan man bedre symptomer på ADHD med mat?
Utvalget av studier som viser symptombedring eller symptomfrihet på ren mat er etterhvert stort. Her presenteres noen få utvalgte:
- Et utvalg på 40 barn med ADHD, fikk spesialdiett i fem uker. Man strippet ned hele dietten til å inkludere omtrent bare vann, hvitt kjøtt, noen grønnsaker, ris og frukt . Hos 2/3 av barna ble ADHD-symptomene helt borte, og når de spiste sin mat igjen kom plagene tilbake (ref.INCA-studien; The Lancet Febr 2011).
- En norsk forskergruppe testet ut en teori om at gluten (protein i bla hvete, rug og bygg) og kasein (protein i melk) i mat fører til opioide peptider (proteinkjeder med morfinliknende effekt) i kroppen, som svekker konsentrasjon og oppmerksomhet og gir ADHD-adferd. Forsøket inkluderte 23 barn med ADHD-adferd og tilhørende unormalt høyt peptidnivå i urin. På kaseinfri diett var resultatene gode for 22 av de 23 barna. Hyperaktiviteten avtok, og barna kom sjeldnere opp i konflikter (ref. Univ i Stavanger 2008).
Omega-3-mangel og jernmangel er kjente årsaker til konsentrasjonsproblemer og uro
Personer med lave inntak av omega-3 får påvist signitifkant mer adferdsproblemer, aggresjonsutbrudd, lærevansker, søvnplager enn personer som inntar nok omega-3 (ref. Am J Clin Nutr 2000). Omega-3-tilskudd kan gi bedre oppmerksomhet etter bare 8 uker (ref. Am J Clin Nutr April 2010).
- Kosthold med mer gatekjøkkenmat, ferdigmat og raffinert mat kan mer enn doble risikoen for å utvikle ADHD ift. ren mat med mer frisk frukt og grønt, grove kornprodukter og fisk (ref. Journal of Attention Disorders. 2010).
- Jernmangel er en kjent årsak til lærevansker, dårlig mental funksjon og psykomotorisk uro, og mange ADHD-barn kan ha jernmangel (ref.Archives of Pediatric 2007).
Tips til råvarer som kan bedre ro og oppmerksomhet gjennom skoledagen :
- Frukt, grønnsaker og bær – smoothies, fruktsalat eller grønnsaksstaver og rømmedip – få med flere farger fra regnbuen i lunchboksen og alltid en grønnfarge
- Grove kornprodukter – fiberrikt brød merket 4 på “Brødskala`n”, grove knekkebrød og fullkornsblanding
- Jernrikt pålegg f.eks. leverpostei
- Nok sink, magnesium og vitamin B6 Rent kjøttpålegg, grove kornprodukter, grønne grønnsaker som babyspinatblader og rukkolasalat, bønner, yoghurt, nøtter og mørk sjokolade.
- Fisk (umettet fett omega-3) fra pålegg som laks, tunfisk og makrell
- Fullverdige proteiner, da disse er byggestener til signalstoffer i hjernen. Rent kjøtt, kylling,fisk, egg, meieriprodukter, quinoa og belgfrukt/frø (eks. hummus)
Barn som spiste ren mat uten tilsetningsstoffer viste ADHD-symptomer når de begynte å drikke juice med konserveringsmidler og tilsetningsstoffer (ref. Lancet 2007). Se etter korte innholdsfortegnelser, med ingredienser du kjenner igjen. Av de nesten 400 godkjente mattilsetningstoffer i Norge (E-stoffer), er kun 40 tilatt i økologiske produkter. Det å velge økologisk, er da en enkel måte å minimere inntakk av E-stoffer.