Berits havrekjeks

En smart og smakfull kjeks både til hverdags og fest

Har du lyst på noen smarte kjeks til hverdags, så prøv disse nydelige havrekjeksene. De egner seg selvfølgelig året rund, og trykker du dem ut med pepperkakeformer så skapes det julestemning med en gang. De går unna som varmt hvetebrød hos oss, så jeg baker som regel dobbel porsjon hver gang.

Herlige havregryn

Havre inneholder kostfiberet betaglukan, som senker kolesterolet, stabiliserer blodsukkeret og reduserer risikoen for hjerte-karsykdom.

Betaglukan senker kolesterolnivået i blodet ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrer som skilles ut fra galleblæren som et slags fordøyelsessekret. Mye av gallesyrene suges tilbake igjennom  tynntarmveggen – de resirkuleres. Når betaglukan-geleen binder gallesyrer slik at de skilles ut av kroppen, må leveren lage nye gallesyrer til mer fordøyelsessekret. Leveren lager gallesyrer av råvaren kolesterol. På denne måten minsker innholdet av kolesterol i blodet når du koser deg med havre.

Havrekjeks

Dette er en flott deig og jobbe med slik at kjeksbakingen blir en fryd. Både liten og stor kan kose seg. Enkel porsjon blir to stekebrett og ca.30 kjeks.

Tips: Smak til med litt revet appelsinskall, biter av mørk sjokolade, hakkede nøtter, hakkede peanøtter, kanel eller kardemumme.

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Made By Berit Nordstrand”. Du finner oversikt over hvor disse produktene selges her.

Ingredienser

Berits havrekjeks

 • 6 dl havregryn
 • 2 dl melk
 • 2 dl økologisk siktet spelt
 • 50 ml flytende eller fast Rapskokos
 • 0.5 ts salt
 • 1 ss honning
 • 2 ts bakepulver
 • evt. det du vil smake til med, se forslag

Slik gjør du

Berits havrekjeks

 1. Slå melk over havregrynene i en bakebolle/miksmaster, rør dem sammen og la gryn og melk svelle litt (ca.15 min). Sett så ovnen på 200gC og kle to bakeplater med bakepapir.
 2. Smelt smøret på middels temperatur og rør inn honningen. Bland så alle ingrediensene til en deig.
 3. Del deigen i to og kjevle hver del til 1/4 cm tykkelse. Stikk ut runde kjekt med en kakeform eller et glass. Er barna med, så er det også morsomt med kakefigurer.
 4. Prikk kjeksene med en gaffel og stek dem til de er gyllenbrune (ca 15 min).
 5. Avkjøles på rist og oppbevares i lufttett boks.

Tips: Avkjølte kjeks kan også delvis dyppes i smeltet mørk sjokolade om du vil.

 

Tags from the story
, , , , ,