Oppskrifter

Berits taco

med flere smarte byggeklosser

Hjemme hos oss bytter vi ut halvparten av kjøttet med linser eller bønner når vi skal kose oss med taco. På den måten kan vi enkelt øke innslaget av grønnsaker uten at det krever mer tid til matlaging. Vi sikrer oss et langt rikere utvalg av byggeklosser til kroppen i form av fiber, vitaminer, mineraler og plantestoffer. Disse oppskriften ble også laget i tv-serien «Bra godt» på TV2. Bli gjerne med i Facebook-gruppen «Bra godt» for flere oppskrifter, tips og triks.

Kort sagt – en tacokveld med flere smarte byggeklosser per tygg!

Prøv også disse taco-variantene:

 

Ingredienser

porsjoner

Berits taco

  • 400 g karbonadedeig
  • 4 små gule løk
  • 1 rødløk
  • 2 rød chilli
  • 1 grønn chilli
  • 2 hele hvitløk
  • 3 avokado
  • 1 pakke grønnkål
  • 2 bokser/esker svarte bønner
  • 3 bokser/esker hermetiske tomater
  • 1 glass øko tomatpure
  • Krydder: paprika, spisskummen, sort pepper, karri, chilllipulver, gurkemeie, tørket koriander
  • 2 beger cherrytomater
  • 1 potte fersk koriander
  • 1 lime
  • 1 sitron
  • 1 flaske Helios ekstra virgin olivenolje
  • Tilbehør: isbergsalat maiskorn hakket tomat, hakket agurk rømme revet ost

Taco-gryte med bønner

  • 400 g karbonadedeig (øko)
  • 4 små gule løk, hakket
  • 4 fedd hvitløk, hakket
  • 2 bokser svarte bønner
  • 3 bokser hakkede øko tomater
  • 3 ss øko tomatpurè
  • 3 ss hjemmelaget tacokrydder

Tacokrydderblanding til 2 tacogryter

  • 2 ss paprikapulver
  • 2 ss spisskummen
  • 1 ts sort pepper
  • 1 ts karri
  • 1.5 ts havsalt
  • 1.5 ts chilipulver
  • 2 ts gurkemeie
  • 1 ss tørket koriander

Tomatsalsa

  • 2 beger cherrytomater/4 store tomater, grovhakket
  • ½ rødløk, finhakket
  • 0.5 dl frisk koriander, finhakket
  • ½ rød chilli, finhakket (uten frø)
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje
  • 1/2 lime, saften
  • havsalt, sort pepper (smak til)

Guacamole

  • 3 avokado
  • 1 rød chilli, finhakket (uten frø)
  • ½ finhakket rødløk
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • ½ potte frisk koriander
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje
  • havsalt, sort pepper
  • 1-2 ts sitronsaft (øko sitron)

Tortillalefser

  • 3.5 dl øko spelt, finmalt
  • 3 dl øko spelt sammalt
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje
  • 2.5 dl lunkent vann
  • 1 klype havsalt

Slik gjør du

Berits taco

Taco-gryte med bønner

  1. Start med å blande din egen tacokrydderblanding (se nedenfor). Du bruker halvparten av krydderet i denne gryten, og kan ha resten på et lite glass klart til neste gang du skal ha taco.
  2. Finn frem en stekepanne med litt høye kanter eller en gryte du kan steke i. Hakk løk og hvitløk i en stekepanne og surr det blankt i litt smør. Hell det over i ei gryte. Stek så karbonadedeigen i stekepanna, og ha 3 ss av tacokrydderet, tomatpureen og bønnene oppi panna når kjøttet er nesten ferdig. La dette surre sammen i 2 minutter så gode kryddersmaker får utvikle seg. Ha hakkede tomater i stekepannen til slutt. Hell så dette opp i gryta.
  3. Mens gryta putrer så hakker du opp det tilbehøret du ønsker til tacoen og varmer lefsene i ovnen. Du kan også lage egne lefser, se s. 223 ”Verdens beste familiekokebok” for 8-10 tortillalefser av øko spelt om du vil.
  4. Jeg bruker gjerne isbergsalat, revet hvit ost, hakket vårløk, hjemmelaget guacamole/avokadorøre , rød og gul paprika, øko mais på boks, sukkererter og øko rømme. Prøv også hjemmelaget tomatsalsa og også grønn salsa verde (urteolje i blender).

Tacokrydderblanding til 2 tacogryter

Vil du ha klassisk tacokrydder-smak, så kutter du ut karri, paprika og gurkemeie, men jeg blander i flere krydder for enda bedre smak og flere gode plantestoffer.

Tomatsalsa

  1. Hakk tomatene og la hakket renne av seg i en sil, mens du hakker resten av ingrediensene.
  2. Bland alt i en skål og la smakene trekke i en time.

Guacamole

  1. Mos til en grov masse eller bruk stavmikser.
  2. Smak til med krydder og sitronsaft

 

Tortillalefser

  1. Bland alt til en jevn deig. La deigen hvile under et klede i minst 15 minutter.
  2. Del deigen i emner, form emnene til boller og kjevle bollene til flate lefser.
  3. Stek lefsene i en stekepanne ved høy temperatur.
  4. Legg dem oppå hverandre.
  5. Dekk med et fuktig klede.

Oppskriften holder til ca. 10-12 lefser