Dette er en fabelaktig og mettende vegetarrett laget av kikerter og deilige krydder fra Midtøsten. Den kan serveres i stedet for kjøtt eller fisk og smaker godt sammen med tsatsiki. Falafel, tsatsiki og en grønn salat utgjør et herremåltid i seg selv.
Prøv også:
TIPS: Spis falaflene med en grønn bladsalat og en yoghurtdressing eller med hjemmelaget tsatsiki (her med litt mynte på toppen) på en seng av varm babyspinat.
Ingredienser
Porsjoner:
Falafel
- 1 potte frisk koriander
- 2 hvitløkfedd
- 2 små epler
- saften og revet skall av 2 økologiske sitroner
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 2 ss rå lokal, flytende økologisk honning
- 1 ss malt gurkemeie
- 1 ss malt spisskummen
- 0.5 ts røde chiliflak
- 800 g hermetiske kikerter, skylt, avrent og tørket av på tørkepapir
- 60 g pinjekjerner
- kikertmel eller rester av kokt brun ris, til dryss
- havsalt og nykvernet pepper, etter smak
Slik gjør du
Falafel
- Forvarm stekeovnen til 200 °C.
- Finhakk korianderen, og skrell og finhakk hvitløken.
- Skrell eplene, fjern kjernehuset, og skjær eplene i små biter.
- Ha alle ingredienser bortsett fra kikerter, pinjekjerner og kikertmel eller brun ris i en foodprosessor. Kjør alt sammen til en grov mos.
- Ha mosen i en keramikkbolle.
- Ha kikerter og pinjekjerner i foodprosessoren, og kjør til en grov farse.
- Rør de to farsene forsiktig sammen.
- Fukt hendene lett med vann, og form 12 små boller av farsen.
- Legg bollene på et fat, og sett dem i kjøleskapet i 30 minutter.
- Ta fatet ut av kjøleskapet, og dryss kikertmel eller kokt ris på en skjærefjøl. Rull bollene i melet eller risen.
- Legg bollene på en stekeplate dekket med bakepapir.
- Stek bollene i 45–55 minutter, eller til de er sprø på utsiden. Snu bollene med en stekespade halvveis i steketiden.
- Server falaflene varme.