Gremolata på forvellet grønt

Gremolata er en dressing som vanligvis lages av revet sitronskall, hvitløk, persille og olivenolje. Den er tradisjonell i det italienske kjøkken – typisk over retter av kalvekjøtt. En gremolata er superrask å lage og egner seg ypperlig i hverdagen over forvellede grønnsaker.  

Gremolata er en dressing som vanligvis lages av revet sitronskall, hvitløk, persille og olivenolje. Den er tradisjonell i det italienske kjøkken – typisk over retter av kalvekjøtt. En gremolata er superrask å lage og egner seg ypperlig i hverdagen over forvellede grønnsaker.  

Ingredienser

37.5 g grønne bønner (1 pakke)

0.25 håndfull brokkolibuketter

0.25 bunt ferske asparges

1 ss pinjekjerner

0.375 dl valnøtter

0.75 fedd hakket hvitløk

0.25 ss revet sitronskall

1.5 ss hakket frisk bladpersille

1.5 ss fersk revet parmesanost eller annen hard hvit ost

1.5 ss ekstra virgin olivenolje

salt og nykvernet pepper etter smak

Slik gjør du

1.

Rens og finskjær grønnsakene. Kok opp vann i en stor kjele. Tilsett grønnsakene i kokevannet og forvell dem i  2-3 minutter. Slå dem over i et dørslag og rett oppi en skål med isvann (isbiter og vann). Da beholder du sprøheten og får en friskere grønnfarge.

2.

Strø pinjekjerner og grovhakkede valnøtter i en tørr stekepanne. Rist dem lett på lav varme i 4-5 minutter.

Gremolatablanding

1.

Lag gremolatablanding ved å blande hakket hvitløk, revet sitronskall, hakket persille, revet parmesan og lettristede pinjekjerner og nøtter i en bolle.

2.

Når du er klar til å spise så varmer du olivenoljen på middels varme. Legg de forvellede grønnsakene i pannen og varm dem lett i 2 minutter under omrøring. Ta pannen av varmen og rør inn gremolatablandingen. Strø litt salt og nykvernet pepper over og server.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Varier med ulike urter og eksperimenter deg frem til din spesielle gremolata a la deg. Både salvie, mynte og rosmarin kan passe. Prøv også med andre grønnsaker som lett forvelles på få minutter, for eksempel blomkålbuketter, sukkererter eller edamamebønner. Bruk gjerne også gremolata over dampet spinat eller grillede squash og auberginskiver. Bare fantasien setter grenser her.

Forsøk grønne bønner, brokkolibuketter, asparges, sukkererter eller andre grønnsaker med slik nydelig garnityr. Server grønnsakene som en lunsjrett alene med litt grovbrød eller som tilbehør til både fisk og kjøtt.

Andre oppskrifter