Hjemmelaget Tahini i blender

Visste du at sesamfrø kan bidra til å dempe betennelse i kroppen? Knuser du sesamfrøene og lager tahini, så bryter du ned antinæringstoffer og gjør frøene Omstart30-vennlige. Du kan kjøpe tahinien ferdig eller lage den selv av bare tre, helt vanlige ingredienser – sesamfrø, havsalt og olivenolje. Sesamfrøene ristes for å gi tahinien nydelig aroma og en fin gyllen farge. Prøv du også.

Visste du at forbindelser i sesamfrøene, slike som sesamin og sesamol, kan bidra til å dempe betennelse i kroppen? Små kliniske studier viser effekt av sesamfrø på både blodtrykk og på leddsmerter i knærne.

Det er så enkelt å lage tahini at du gjerne kan lage små porsjoner om gangen. Bruk den til hummus, i salatdressinger, som dipp og som pålegg på brødskiva. Tar du en Omstart30, skal du ikke ha kikerter (belgfrukt), så da venter du med hummus til du er i reintroduksjonsfasen og går over på hverdagsmat a la «Tarmens Medisin».

Ingredienser

Til 2 dl tahini

  • 250 g sesamfrø
  • 1 ts salt
  • 1.5 dl nøytral ekstra virgin olivenolje

Slik gjør du

Til 2 dl tahini

Rist sesamfrøene på en bakepapirkledd stekeplate til de er gylne. Avkjøl så frøene.

Ha sesamfrøene i en kraftig blender eller en foodprosessor sammen med havsalt. Kjør frøene til frømel. Tilsett så olivenolje i en tynn stråle mens maskinen kjører.

Kan fint oppbevares i et lufttett glass i kjøleskap i 7-10 dager.

Referanser: 

  • Jeng, Kee-Ching G., et al. “Sesamin inhibits lipopolysaccharide-induced cytokine production by suppression of p38 mitogen-activated protein kinase and nuclear factor-κ” Immunology letters 97.1 (2005): 101-106.
  • Eftekhar Sadat, Bina, et al. “Effects of sesame seed supplementation on clinical signs and symptoms in patients with knee osteoarthritis.” International journal of rheumatic diseases5 (2013): 578-582.
Tags from the story
,