Tomatsuppe fra pose er en klassiker fra mang en barnehage. Denne hjemmelagde versjonen er lett å lage, og kan tilsettes kokte linser for å bli enda sunnere.
“Av lycopen, blir du lykkelig og pen” – en memoteknikk for å huske den viktigste antioksidanten i tomater.
Lycopen (rødfargen i tomater) er en kraftig antioksidant, som beskytter cellene fra frie radikaler “gnister” (laddete oksygen-atomer). Antioksidanter reduserer risiko for kreft, hjerte-karsykdom, diabetes og mange andre lidelser. Antiosidanten lycopen oppkonsentreres i prostata-kjertelen hos menn og kan i tillegg bidra til å redusere risiko for prostata-kreft.
Visste du at kroppen tar opp lycopen bedre fra oppvarmede tomater?
Du trenger dette til hjemmelagde tomatsuppe:
- 2 sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 3 ss smør
- 1 ss øko finmalt speltmel
- 500 ml grønnsakskraft eller buljong (økologisk uten glutamat best)
- 2 bokser finhakket hermetisk tomat (400 gram per boks)
- 1 ts tørket basilikum
- 2 ss rømme (økologisk rømme fra Røros tåler oppvarming!)
- salt og pepper etter smak
Slik går du frem:
Fres sjalottløk og hvitløk i smøret. Tilsett hvetemel og rør klumpefritt. Deretter tilsettes buljong, to bokser finhakket tomat og en teskje tørket basilikum. La det hele småkoke i 5 min. Tilsett rømme og til slutt salt og pepper etter smak. Kjør stavmikseren gjennom suppen til den blir gjevn.
Før servering tilsettes en neve finhakket bladpersille. Kjøttboller og/eller terninger av hvitost, egner seg utmerket i denne suppen. Eggebåter er mine barns favoritt.
Linser inneholder nyttige næringsstoffer for hjernen, som jern, B-vitaminer og sink.
Linser serverer jeg gjerne ved siden av, slik at de som liker dem kan forsyne seg.
1 Comment