Suppen inneholder en rekke råvarer som i studier er vist å være bra for immunforsvaret, både fullverdige proteiner fra kylling, antioksidantkraft fra grønnsaker og urter og immunstimulerende stoffer i løk, hvitløk og byggryn.
Denne retten ble laget i tv-serien “Bra godt” på TV 2. Bli gjerne med i “Bra godt” sin Facebook-gruppe for flere oppskrifter, tips og smarte byttetriks.
- Les også: Spis dette og styr unnå influensa (TV2 – God Morgen Norge)
Overraskende enkelt å lage kraft
Har du lyst til å lage kyllingkraft fra bunnen, så tar det 5-6 minutter i hakking av kraftgrønnsaker og 12-20 timers venting på ferdig kraft. Lag gjerne dobbel porsjon kyllingkraft så har du basis til en saus, wokrett eller en risotto om du vil. Kraften holder seg i kjøleskapet i 3-4 dager. Det kan også fryses, f.eks. i isternninger, og brukes etter behov.
Alternativt lager du kyllingkraft av 2 liter vann og riktig mengde økobuljongterninger (fordi de er uten MSG). Les på buljongterningpakken ift blandingsforhold.
- 4 l vann
- 1 hel øko eller gårdskylling, alt.4 store lår (dette blir kjøtt til 2 middagsretter!)
- 2 store gulrøtter
- 1 stor gul løk
- 1 hvitløk
- 150 g sellerirot
- 5-6 hele sorte pepperkorn
- 1 laurbærblad
- Urtekvast av en liten bunt friske urter (jeg brukte oregano og timian)
Lag en urtekvast ved å knyte en hyssingbit omkring en god bunt (ca.2 cm i diameter av hver) med timian og oregano. Legg urtekvasten, pepperkorn og laurbærblad i gryten. Har du en urtepose,kan du også bruke den. La kraften få et nytt oppkok for så å trekke rett under kokepunktet i 12-20 timer. Ta opp kyllinglårene fra gryten og sil kraften.
Kyllingsuppe
Dette trenger du til kyllingsuppe (5-6 pers):
- 4-500 gram stekt eller kokt kylling i passe store biter
- 3-4 fedd hvitløk, småhakket
- 8-10 sopp (jeg brukte aromasopp)
- 5 små gulrøtter; grovt revet eller kuttet i strimler
- en hel brokkoli, kuttet i små buketter (stilken grovrives)
- 1 liten bit sellerirot kuttet i strimler (jeg brukte 100 g)
- 1 hel purreløk, delt i to på langs og skjært i skiver
- evt. 1 hakket chili for den som liker litt hete
- 2-2,5 dl bløtlagte og kokte byggryn (eller brun ris om du vil ha glutenfri)
- friske urter til garnityr (eks. persille,oregano,timian)
- 1 liter kyllingkraft
Serveres i suppeskåler med garnityr av friske urter (eks. oregano, timian, bladpersille), og litt revet parmesan eller gjerne en kortreist annen hard hvit ost. Hver enkelt kan krydre med litt kvernet pepper over ved servering, fordi pepper kan øke mineralopptaket. Så er det bare å kose seg.