Lammeskank til påske!

Lammene trenger godt beite for mer næringsrikt kjøtt, og gode beiteforhold skaper spennende smaksnyanser. Årsaken til dette er at beiteplanter har et gunstigere innhold av blant annet omega-3-fettsyrer, i motsetning til kornbasert kraftfôr, som har en mer ugunstig fettsyresammensetning. Velg lammekjøtt fra beitedyr og nyt smaken av norsk utmark!

Lammene trenger godt beite for mer næringsrikt kjøtt, og gode beiteforhold skaper spennende smaksnyanser. Årsaken til dette er at beiteplanter har et gunstigere innhold av blant annet omega-3-fettsyrer, i motsetning til kornbasert kraftfôr, som har en mer ugunstig fettsyresammensetning. Velg lammekjøtt fra beitedyr og nyt smaken av norsk utmark!

Ingredienser

Lammeskank til påske!

1 stk lammeskanker

0.4 ss sammalt rugmel

0.1 ts salt

0.05 ts grovkvernet pepper

0.6 ss extra virgin olivenolje

0.8 stk store hvitløk, delt i 2 på tvers

0.4 ss tomatpure

0.2 ss blomsterhonning

0.8 dl rødvin

0.5 dl portvin

0.4 kvister rosmarin, kun bladene

0.5 dl oksekraft/lammekraft (ferdig i eske)

0.4 dl vann

Slik gjør du

Lammeskank til påske!

1.

Forvarm ovnen til 180 g. Sett en rist nederst i ovnen.

2.

Bland mel, salt og pepper i en bolle og vend lammeskankene godt i blandingen så de dekkes på alle sider.

3.

Stekes noen minutter på alle sider i en middels varm stekepanne i litt olivenolje.

4.

Del den hele hvitløken i to og legg den i en gryte med lokk som tåler å stå i stekeovnen. Bruk alternativt en ildfast form med aluminiumsfolie over. Legg kjøttet i gryten.

5.

Ha øvrige ingredienser i stekepannen (som du nettopp brukte til å brune lammet) sammen med fettet etter lammeskankene.

6.

Rør med en visp, mens du varmer det til kokepunktet.

7.

Slå så blandingen over kjøttet i gryten og sett gryten i ovnen.

8.

Gryten står i ovnen i ca.3 timer. Koketid for kjøttet varierer litt ift lammeskankenes størrelse. Kjøttet skal ha løsnet fra beinet når det er ferdig.

9.

Server lammeskanken med hjemmelaget potetpure av mandelpoteter, ovnbakte småpoteter eller søtpotetbåter, hvitløken, sausen og dampede grønne grønnsaker som for eksempel erter, sukkererter, asparges eller rosenkål.

Norsk lam er mineralrikt kjøtt

Norsk lam beiter mye ute, og har derfor har en gunstigere, mer naturlig fettsyresammesetning – mer omega-3 syrer og mindre omega-6 enn mye annet kjøtt. Utmarksbeitet er avgjørende for produksjon av lammekjøtt av høy kvalitet. Unge spirende planter har et høyt proteininnhold, som gir god vekst på lammene.

Proteinrikt lam gir deg mer av aminosyren tryptofan – en viktig byggekloss når hjernecellefabrikkene dine skal lage lykke-kjemi (serotonin). Serotonin må produseres om du skal kunne kjenne deg glad og tilfreds.

Videre er lam en god kilde til mineraler som selen og sink. Dette er viktige verktøy i alle kroppens cellefabrikker. Selen slår på antioksidantforsvaret i cellene dine og sink forbrukes når dine genoppskrifter skal tydes. Vitaminarbeideren B12 får du også rikelig fra lammekjøtt.

Tips

Langkokt lammeskank – fantastisk smaksrik

Flott variasjon på det klassiske lammelåret denne påsken er langkokt lammeskank. Overraskende lettvindt og med en fremtoning som den flotteste restaurantmaten.

Andre oppskrifter