Langkokt lammekarri

I januar 2015 var jeg så heldig å få være med på kurs i Indisk matlaging. Denne gryta minner meg om de nydelige duftene i det indiske kjøkken. Smakene tar meg enda tilbake til det eksotiske landet med de varme menneskene, til latteren, smilet og gjestfriheten. Hva er vel bedre når sommervarmen nå erstattes av litt kjøligere høstkvelder, å kunne by på en smakfull lammegryte som fremkaller varme både i hjertet og i kroppen.

I januar 2015 var jeg så heldig å få være med på kurs i Indisk matlaging. Denne gryta minner meg om de nydelige duftene i det indiske kjøkken. Smakene tar meg enda tilbake til det eksotiske landet med de varme menneskene, til latteren, smilet og gjestfriheten. Hva er vel bedre når sommervarmen nå erstattes av litt kjøligere høstkvelder, å kunne by på en smakfull lammegryte som fremkaller varme både i hjertet og i kroppen.

Ingredienser

Langkokt lammekarri

0.334 ss Smøremyk Rapskokos/kokosfett til steking

183.333 g lammekoteletter

0.166 løk, finhakket

0.666 chili, finhakket (uten frø)

0.334 hvitløksfedd, finhakket

0.334 ss frisk revet ingefær

0.334 store øko gulerøtter, revet

0.5 ss karri, malt

0.167 ss gurkemeie, malt

133.334 g tomater på boks

0.334 ss tomatpurè

0.5 dl vann

0.167 laurbærblad

58.334 g store hvite bønner (2 små esker)

0.166 ts havsalt og litt sort kvernet pepper

Tilbehør

0.417 dl gresk yoghurt

0.167 dl agurk, skrellet og revet

0.334 bananer, skivet

matgryn, kokte (eks.brun ris, mathavre, byggryn, bokhvete, brun ris, linser)

Slik gjør du

Langkokt lammekarri

1.

Brun lammekjøttet i 2 minutter på hver side i en panne i Smøremyk eller kokosfett og sett til side i ei gryte.

2.

Stek løken og tilsett chilli, hvitløk, ingefær, karripulver og gurkemeie. La smakene surre i pannen et par minutter. Tilsett hakkede tomater og vann.

3.

Slå dette over kjøttet i gryta. La gryten putre i 5 minutter.

4.

Ha i butterbeans, revet gulrot, tomatpurè, salt, pepper og laurbærblad og la gryten putre videre på middels varme under litt omrøring så kjøttet ikke svir seg. Etter 15 minutter, så setter du på lokket og slår av stekeplaten.

5.

Sett på lokket, legg et underlag i Wonderbagen, sett gryta nedi og snør toppen godt igjen. La den så langkoke i bagen i 4-5 timer. Har du ikke en Wonderbag så pakk gryta inn i en dyne.

Tilbehør

1.

Rør sammen revet agurk og yoghurt.

2.

La agurkyoghurt og skivet banan være garnityr til gryten.

3.

Kok matgryn som bløtlagte byggryn eller brun ris, mathavre, bokhvete, quinoa eller linser. Strø litt karri over matgrynene ved servering.

Når du langkoker kjøttstykker med bein og fett på så får du utrolig næringsrik kraft i gryta som tilbyr kroppen sårt tiltrengte mineralverktøy som magnesium, kalsium og kalium fra bein og sener og kollagen med aminosyrene glysin og prolin som stressede kropper eller kropper som herjes av sykdom lager litt lite av. Kraft er flott for alle, og især om du sliter med magen – det være seg magesyra, tarmbetennelser eller såkalt lekk tarm – les mer i boka ”Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker”.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Andre oppskrifter