Mandelpotetpurè med hvite bønner og ristet hvitløk

Mandelpuréen egner seg som tilbehør til både kjøtt, fisk og vegetarretter

Kokte poteter har svært høy glykemisk indeks og kan derfor gi høye blodsukkertopper alene i en purè. Blander du inne hvite bønner får du dempet pureens blodsukkerbelastning og beriket den med både fiber, vitaminer og planteprotein. Metthetsfølelsen varer også lenger. Denne burde du prøve! 

Denne retten ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV 2. Bli gjerne med i Facebook-gruppen “Bra godt” for mer oppskrifter, tips og byttetriks.

Prøv også:

Ingredienser

Porsjoner:

  • 10-12 mandelpoteter (ca.400-450g), med skall
  • 1 eske hvite bønner (170g uten lake)
  • 2 store ss smør/Smøremyk Rapskokos (ca.50g)
  • 0.5 dl øko H-melk
  • 4 fedd hvitløk, til garnityr

Norsk kimchi

  • 1 kinakål (bruk bare de grønne bladene. Fjern den hvite stilken)
  • 2 vårløk, i ringer
  • 4 stilker grønnkål (bruk bare bladene, og fjern stilken)
  • 4 gulrøtter, i tynne skiver
  • 4 cm ingefær, revet
  • 4 ss tamari (naturlig langtidsgjæret soya, Helios)
  • 2 ss myse

Slik gjør du

  1. Kok mandelpoteten møre med skallet på (bønnene skal med i kokevannet de siste 2 minuttene). Det gjør ingen ting om du koker potetene i stykker, de skal moses uansett.
  2. Mens potetene koker så renser du hvitløksfedd, skjærer dem i skiver og surrer dem gyldne i smør i en stekepanne på moderat temperatur.
  3. Hell av vannet på poteter og bønner, rør inn smør og fløte og mos det hele godt sammen med ei potetstappe om du tåler å se skallet, eller en stavmikser om skallet må ”skjules”. Med stavmikser blir konsistensen litt mer limete. Smak så til med havsalt og sort kvernet pepper.
  4. Ha potetpurèen over i ei skål, dryss hvitløksflakene over og server!

Norsk kimchi

  1. Rens, skyll, tørk og kutt alle grønnsakene.
  2. Ha kinakål i en bolle. Tilsett tamari og myse. Massér kålen til den slipper væske. Bland resten av ingrediensene inn i kålen.
  3. Ha kålblandingen på store norgesglass. Pass på at alle grønnsaker ligger under væsken.
  4. Dette kan du løse ved å legge noe som presser kålen ned. Pass på at det er 2-3 cm fra kålen og opp til kanten på glasset, slik at det er plass til gjæring.
  5. La kimchien gjære i romtemperatur i 5-10 dager. Jo lenger den står, jo syrligere blir resultatet.
  6. Etter gjæring kan kimchien oppbevares i lukket glass i kjøleskapet.

Tips: Neste gang du skal lage kimchi, så kan du bruke lake fra den forrige kimchien istedenfor myse i oppskriften.