Anis bollekrans

Reklame/ I Trøndelag har det vært tradisjon for å lage laup både mot fastelaven og mot jul. Jeg elsket dem som lita jente. Laup er store, litt flate boller med anis. Her har jeg laget en nydelig bollekrans etter inspirasjon fra vår tradisjonelle laupbakst. Jeg bruker wilfa til Probaker. Denne maskinen ble utviklet med bakerlandslaget, og er den beste bakemaskinen til å lage bakst etter min mening. Den har mange hastighetsinnstillinger og er perfekt for tunge deiger, samtidig som den ser lekker ut på kjøkkenbenken. Overask med en dekorativ krans du også. Super dekor midt på bordet om du vil.

Reklame/ I Trøndelag har det vært tradisjon for å lage laup både mot fastelaven og mot jul. Jeg elsket dem som lita jente. Laup er store, litt flate boller med anis. Her har jeg laget en nydelig bollekrans etter inspirasjon fra vår tradisjonelle laupbakst. Jeg bruker wilfa til Probaker. Denne maskinen ble utviklet med bakerlandslaget, og er den beste bakemaskinen til å lage bakst etter min mening. Den har mange hastighetsinnstillinger og er perfekt for tunge deiger, samtidig som den ser lekker ut på kjøkkenbenken. Overask med en dekorativ krans du også. Super dekor midt på bordet om du vil.

Ingredienser til 16-20 boller

150 g smør

5.5 dl melk

0.5 pakke gjær

0.5 ts salt

0.75 dl honning

1.5 ts malt anis

800 g spelt eller dala landhvete. Bruk finmalt eller siktet mel, evt. en blanding.

1 egg til pensling

grovhakket sorte oliven

Slik gjør du

1.

Smelt smøret og rør inn honningen. Bland deretter inn melken. Væsken bør ikke være varmere enn 30 gC, så du ikke dreper gjæren.

2.

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Tilsett det våte og la deigen eltes på lav hastighet i cirka 5 minutter eller for hånd.

3.

Dekk til deigen med plast og bakeklede, og la den heve til cirka dobbel størrelse. Hevetiden kan variere litt alt etter romtemperatur og temperatur på væsken, men beregn cirka 2 timer om væsken er lunken. Trill ut boller i bollefasong, som lussekatter og bolleknuter. Min krans har 6 boller, 4 lussekatter og 6 bolleknuter. Form en krans med dem på en bakepapirkledd stekeplate. Varier gjerne med ulike bollefasonger for en kreativ krans. Etterheves i 60 minutter for luftig bakverk og pensle med egg.

4.

Stek bollekransen på midterste rille på 175-180 grader i cirka 35-40 minutter. Steker du bollene enkeltvis kan de stekes på 225gC i 10 minutter, men en bollekrans trenger litt lenger tid på noe lavere temperatur for å bli gjennomstekt. Steketiden avhenger litt av størrelsen på bollene.

5.

La kransen avkjøles på rist

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Link til Probaker HER 

  • Vil du ha bollekransen omstartvennlige, så bruker du en glutenfri melblanding, plantebasert margarin og plantedrikk, i stedet for spelt, smør og kumelk.

  • Vil du langtidsheve deigen bruker du kald melk, ellers kan melken være mer lunken. Du kan langtidsheve i ca. 8 timer i et kjølig rom, cirka temperatur mellom 15 -20 grader. Bruker du tørrgjær, blander du den inn i melet. Våt gjær løses opp i melken.

Andre oppskrifter