Asiatisk salat med røde linser

Denne smaksrike salaten er super i lunsjboksen og som tilbehør til kjøtt og fisk. Den er ikke bare en fryd for smaksløkene – den er også en næringsbombe for tarmen din! Med røde linser som kilde til både protein, prebiotisk fiber og polyfenoler, hjelper salaten med å styrke gode tarmbakterier. Det betyr økt produksjon av anti-inflammatorisk kortkjedet fett (SCFA, sammen med andre betennelsesdempende ingredienser som ingefær, koriander og lime

Denne smaksrike salaten er super i lunsjboksen og som tilbehør til kjøtt og fisk. Den er ikke bare en fryd for smaksløkene – den er også en næringsbombe for tarmen din! Med røde linser som kilde til både protein, prebiotisk fiber og polyfenoler, hjelper salaten med å styrke gode tarmbakterier. Det betyr økt produksjon av anti-inflammatorisk kortkjedet fett (SCFA, sammen med andre betennelsesdempende ingredienser som ingefær, koriander og lime

Ingredienser

Ingredienser (4 porsjoner)

2 dl tørre røde linser (ca 4-5 dl kokte linser)

1 stk rød paprika

5 stk agurk, skåret i terninger

100 g fetaost, smuldret

2 stk vårløk, finhakket

1 håndfull frisk koriander, grovhakket

1 håndfull frisk mynte, grovhakket

1 ss ristede sesamfrø

1 stk gulrot, revet

2 never salatblader eller babyspinat (ca 60g)

Dressing:

4 ss soyasaus

2 ss riseddik (evt rå eplecidereddik)

2 ss sesamolje

2 ss honning eller lønnesirup

2 ts revet fersk ingefær

5 ts chiliflak (valgfritt)

1 stk lime, saften av

Slik gjør du

1.

Kok linser: Skyll linsene og kok dem i lettsaltet vann i 10-12 minutter, eller til de er møre. Avkjøl og la dem renne av.

2.

Kutt grønnsaker: Hakk paprika, agurk og vårløk. Riv gulrøttene og klargjør salatblader.

3.

Lag dressingen: Bland soyasaus, eddik, sesamolje, honning, ingefær, chiliflak og limejuice i en liten skål.

4.

Bland salaten: Ha linsene i en stor bolle og tilsett grønnsaker, fetaost, koriander, mynte og sesamfrø. Hell dressingen over salaten og bland godt.

5.

Tips: For ekstra crunch, kan du tilsette hakkede peanøtter eller ristede cashewnøtter.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Visste du at om du koker linsene og avkjøler dem, så får stivelse over til enda mer tarmstyrkende fiber?

Ved å koke og avkjøle dem før du bruker dem i salater eller andre retter, kan du redusere deres glykemiske indeks ytterligere, selv om den er lav også i kokte linser som serveres varme (22-30). Ris (avhengig av type) kan ha glykemisk indeks fra 50-90 og gi høye blodsukkertopper. Risen kan også settes kjølig og serveres kald for en gunstigere blodsukkereffekt. Dette er spesielt nyttig for personer med diabetes eller de som ønsker å støtte en sunn metabolisme.

Andre oppskrifter