Oppskrifter / Asiatisk salat med røde linser
Asiatisk salat med røde linser
Denne smaksrike salaten er super i lunsjboksen og som tilbehør til kjøtt og fisk. Den er ikke bare en fryd for smaksløkene – den er også en næringsbombe for tarmen din! Med røde linser som kilde til både protein, prebiotisk fiber og polyfenoler, hjelper salaten med å styrke gode tarmbakterier. Det betyr økt produksjon av anti-inflammatorisk kortkjedet fett (SCFA, sammen med andre betennelsesdempende ingredienser som ingefær, koriander og lime
Denne smaksrike salaten er super i lunsjboksen og som tilbehør til kjøtt og fisk. Den er ikke bare en fryd for smaksløkene – den er også en næringsbombe for tarmen din! Med røde linser som kilde til både protein, prebiotisk fiber og polyfenoler, hjelper salaten med å styrke gode tarmbakterier. Det betyr økt produksjon av anti-inflammatorisk kortkjedet fett (SCFA, sammen med andre betennelsesdempende ingredienser som ingefær, koriander og lime
Ingredienser
Ingredienser (4 porsjoner)
2 dl tørre røde linser (ca 4-5 dl kokte linser)
1 stk rød paprika
5 stk agurk, skåret i terninger
100 g fetaost, smuldret
2 stk vårløk, finhakket
1 håndfull frisk koriander, grovhakket
1 håndfull frisk mynte, grovhakket
1 ss ristede sesamfrø
1 stk gulrot, revet
2 never salatblader eller babyspinat (ca 60g)
Dressing:
4 ss soyasaus
2 ss riseddik (evt rå eplecidereddik)
2 ss sesamolje
2 ss honning eller lønnesirup
2 ts revet fersk ingefær
5 ts chiliflak (valgfritt)
1 stk lime, saften av
Slik gjør du
1.
Kok linser: Skyll linsene og kok dem i lettsaltet vann i 10-12 minutter, eller til de er møre. Avkjøl og la dem renne av.
2.
Kutt grønnsaker: Hakk paprika, agurk og vårløk. Riv gulrøttene og klargjør salatblader.
3.
Lag dressingen: Bland soyasaus, eddik, sesamolje, honning, ingefær, chiliflak og limejuice i en liten skål.
4.
Bland salaten: Ha linsene i en stor bolle og tilsett grønnsaker, fetaost, koriander, mynte og sesamfrø. Hell dressingen over salaten og bland godt.
5.
Tips: For ekstra crunch, kan du tilsette hakkede peanøtter eller ristede cashewnøtter.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Visste du at om du koker linsene og avkjøler dem, så får stivelse over til enda mer tarmstyrkende fiber?
Ved å koke og avkjøle dem før du bruker dem i salater eller andre retter, kan du redusere deres glykemiske indeks ytterligere, selv om den er lav også i kokte linser som serveres varme (22-30). Ris (avhengig av type) kan ha glykemisk indeks fra 50-90 og gi høye blodsukkertopper. Risen kan også settes kjølig og serveres kald for en gunstigere blodsukkereffekt. Dette er spesielt nyttig for personer med diabetes eller de som ønsker å støtte en sunn metabolisme.