Berit Nordstrands beste tips til sunnere grillmat

Du er sikkert kjent med at når du bruker krydder og urter, får fisk, kjøtt og grønnsaker deilig smak. Samtidig viser forskning at krydder også kan ha en positiv helseeffekt.

Du er sikkert kjent med at når du bruker krydder og urter, får fisk, kjøtt og grønnsaker deilig smak. Samtidig viser forskning at krydder også kan ha en positiv helseeffekt.

Ingredienser

Kansas City Dry Rub

4 ss brunt sukker

2 ss Santa Maria paprikapulver

1.5 ts Santa Maria grovmalt pepper

1.5 ts salt

1 ts Santa Maria chilipepper

1 ts Santa Maria løkpulver

0.5 ts Santa Maria cayennepepper

Grunnoppskrift grillkrydder/rub

40 g røkt paprika

20 g Hvitløk (tørket)

10 g Santa Maria paprikapulver

10 g Santa Maria cayennepulver

10 g Santa Maria løkpulver

Slik gjør du

Kansas City Dry Rub

1.

Bland alle ingrediensene godt og legg dem i en lufttett beholder. Da holder blandingen seg i 6 måneder. Denne kan brukes på alt som skal grilles, eller smaksette tilbehør som kryddersmør og vinaigrette.

Grunnoppskrift grillkrydder/rub

1.

Bland alle ingrediensene godt og legg dem i en lufttett beholder.

Dette er en grunnoppskrift, og kan preges den veien man vil:

Til kylling: Timian, ingefær og salvie.

Storfe: Spisskummin, urter, ingefær og chilli.

Fisk: Sesamfrø, sitrus og fennikkel.

Flere spennende grilloppskrifter finner du her.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Krydder og urter fra Santa Maria bidrar ikke bare til å heve enhver grillrett flere hakk. De naturlige smaksbombene inneholder en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen trenger for å dempe såkalt oksidativt stress, som er assosiert med en rekke helseplager.

Urter og krydder er nemlig de matvarene som er rikest på antioksidanter per gram, de vinner til og med over blåbær! Forskjellige urter er også perfekte som erstatninger for salt, noe blodtrykket vil like. Urtene fra Santa Maria er renset i flere omganger så grener, pinner og frø er møysommelig fjernet, på denne måten får du får rene urter og ingenting annet.

Krydre livet ditt med Santa Maria!

For å få mest mulig helsekraft i grillmaten, anbefaler jeg å doble mengden urter i alle dine oppskrifter. Det kan virke litt voldsomt, men folk er ofte tilbakeholdne med bruken av urter. Det er det ingen grunn til! Bruk disse naturens goder hver dag og kroppens fine maskineri vil nyte godt av effektene.

Strø persille, dill, gressløk og koriander over fiskerettene og gni en blanding av spisskummen, ingefær og chili inn i kjøttet før du legger det på grillen. Til kylling smaker det ekstra godt med timian og salvie. Min personlige favoritt på grillede grønnsaker er hvitløk og timian.

Du kan gjerne kjøpe en god krydderblanding i butikken som er spesialtilpasset sommerens retter, eller så kan du lage ditt egetgrillkrydder/rub. Bruker du oljer på grillmaten, må du sørge for å ha indirekte varme. Olje som drypper skaper flammer, som igjen danner skorper. Skorper smaker kanskje godt, men inneholder stoffer som ikke er bra for innsiden vår. Om du foretrekker å legge maten rett på risten, anbefaler jeg i stedet en Santa Maria sin enkle rub som er ferdiglaget av krydder og urter.

Godt for ganen og godt for helsa!

Andre oppskrifter