Berits lavkarbo brokkolibrød

Visste du at brokkoli er en av de beste grønnsakene du kan gi tarmen din? Brokkoli bidrar med både fiber, sulforafan, magnesium og tryptofan - som er gull for tarmen og helsen.

Visste du at brokkoli er en av de beste grønnsakene du kan gi tarmen din? Brokkoli bidrar med både fiber, sulforafan, magnesium og tryptofan - som er gull for tarmen og helsen.

Ingredienser

Du trenger:

1 stk brokkoli (ca. 350 g) – bruk både stilk og buketter

3 stk økologiske egg

1 ss bakepulver

1 dl økologisk speltmel (kan byttes til mandelmel + 1 ss fiberhusk for glutenfri og ketogen variant)

3 ss knuste linfrø (40 g)

1 ts mineralsalt eller urtesalt

2 ss gresskarkjerner og et lite dryss flaksalt til topping

Slik gjør du

Slik gjør du:

1.

Forvarm ovnen til 180 °C (over- og undervarme).

2.

Kjør linfrøene i blenderen så de knuses

3.

Grovkutt brokkolien. Kjør den i en foodprosessor eller porsjonsvis i en blender til du får en "ris-lignende" konsistens.

4.

Ha brokkolirisen i en bolle, og rør inn egg, linfrø, mel, bakepulver og salt. La røra svelle 5 minutter.

5.

Hell røren over i en bakepapirkledd liten brødform (eller små muffins-former for porsjonsbrød).

6.

Dryss over gresskarkjerner og litt flaksalt.

7.

Stek i 45-50 minutter, eller til brødet er gyllent og fast. Avkjøl på rist. Litt kortere steketid på porsjonsbrød.

Brokkolibrødet er supermat for gode tarmbakterier, det kan bidra til å reparere lekk tarm, dempe inflammasjon og hjelper kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer. Når du lager brød med brokkoli som hovedingrediens, får du et saflig, velsmakende, fiberrikt og lavglykemisk brød.

Deler du brødet i 4 porsjoner, så git hver porsjon hele:

  • 11,6 g protein
  • 6,2 g fiber
  • 90 mg magnesium

Tarmvennlige fordeler:

  • Brokkoli gir både prebiotika (mat til gode bakterier), sulforafan som aktiverer kroppens egne avgiftningsenzymer og tryptofan som gode tarmbakterier trenger til sin produksjon av serotonin og melatonin.
  • Egg bidrar også med aminosyren tryptofan, og andre aminosyrer som tarmen trenger til reparasjon og vedlikehold.
  • Spelt inneholder fiber og plantestoffer som støtter blodsukkerbalanse og metthet.
  • Linfrø bidrar med både fiber og omega-3 (ALA)
  • Gresskarkjerner bidrar med magnesium, sink og gode fettsyrer som styrker slimhinnen i tarmen.

 

Tips:

  • Dette brødet er lavt på karbohydrater, men høyt på næring. Perfekt som frokost, i matpakken eller som et blodsukkervennlig tilbehør til suppe eller salat.
  • Vil du ha det ketogent, så bytter du speltmel til mandelmel eller nøttemel (+1 ss fiberhusk)
  • Prøv en skive brokkolibrød med litt aioli, reker og dill eller litt moden ost og spekemat uten nitritt – så får du et lite tarmboostende lite måltid.


Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Du finner flere fantastisk gode oppskrifter i GØT-appen!

Andre oppskrifter