Berits saftige frøbrød

Berits saftige frøbrød er bakt med urkorn. Gamle hvetesorter, som enkorn, emmer og spelt, har svakere gluten og er mer rik på næring i forhold til moderne hvete. Velger du slike gamle kornslag, så får du enda flere byggeklosser per tygg.

Berits saftige frøbrød er bakt med urkorn. Gamle hvetesorter, som enkorn, emmer og spelt, har svakere gluten og er mer rik på næring i forhold til moderne hvete. Velger du slike gamle kornslag, så får du enda flere byggeklosser per tygg.

Ingredienser

500 g sammalt øko spelt eller landhvete

300 g finmalt emmer

300 g sammalt rug

1 ts tørrgjær eller 5 g fersk gjær (langtidsheving)

2 ts salt

1.5 dl linfrø, males

1.5 dl gresskarkjerner

1.5 dl sesamfrø

1 l vann

1 ts honning

Tilsett 1 ss karve hvis du vil

Slik gjør du

1.

Kjør linfrøene i en blender i 3–4 sekunder.

2.

Ha alle de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller bakebolle, og bland.

3.

Rør honningen ut i 1 dl av væskemengden som er gjort lunken.

4.

Fyll på med 9 dl. kaldt vann.

5.

Løs opp gjæren i vannet dersom du bruker fersk gjær. Bruker du tørrgjær, blander du den sammen med de andre tørre ingrediensene.

6.

Tilsett væsken, og bland godt. Deigen skal være ganske løs.

7.

Sett deigen til heving under et håndkle / plast på kjøkkenbenken i 8-10 timer, f.eks. natten over eller mens du er på jobb.

8.

Fordel deigen i to store brødformer (2 liters former) som er kledd med bakepapir eller som er godt smurt. La brødene heve til nærmere dobbel størrelse. Dekk til brødene mens de hever. Tips; Ettersom denne deigen er nokså løs, kan du evt. strø noe mel eller noen frø på toppen, for å hindre at bakeklede setter seg fast i deigen under heving.

9.

Forvarm ovnen til 250 grader, og stek brødene i 15 minutter. Sett så ned varmen til 190 grader og stek videre i ca. 50 minutter. Brødene skal være godt stekt og har sprø skorpe. Brødene er ferdigstekt når du banker med knokene i bunnen av brødene og hører en hul lyd.

10.

Ta brødene ut av formene, og la dem avkjøles på en rist.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Velg urkorn. Velg finmalt og grovmalt mel fremfor siktet, så får du med deg alt av næringsstoffer fordi næringen ikke er siktet bort. Gled deg over bakverk med både mer smak og helsekraft! Vil du vite mer? Les mitt innlegg om gluten og bruk av urkorn i Urkorn KAN

Har du lyst til å bake mer med urkorn? Da kan disse oppskriftene anbefales:

Andre oppskrifter