Berits taco

Hjemme hos oss bytter vi ut halvparten av kjøttet med linser eller bønner når vi skal kose oss med taco. På den måten kan vi enkelt øke innslaget av grønnsaker uten at det krever mer tid til matlaging. Vi sikrer oss et langt rikere utvalg av byggeklosser til kroppen i form av fiber, vitaminer, mineraler og plantestoffer.

Hjemme hos oss bytter vi ut halvparten av kjøttet med linser eller bønner når vi skal kose oss med taco. På den måten kan vi enkelt øke innslaget av grønnsaker uten at det krever mer tid til matlaging. Vi sikrer oss et langt rikere utvalg av byggeklosser til kroppen i form av fiber, vitaminer, mineraler og plantestoffer.

Ingredienser

Berits taco

50 g karbonadedeig

0.5 små gule løk

0.125 rødløk

0.25 rød chilli

0.125 grønn chilli

0.25 hele hvitløk

0.375 avokado

0.125 pakke grønnkål

0.25 bokser/esker svarte bønner

0.375 bokser/esker hermetiske tomater

0.125 glass øko tomatpure

Krydder: paprika, spisskummen, sort pepper, karri, chilllipulver, gurkemeie, tørket koriander

0.25 beger cherrytomater

0.125 potte fersk koriander

0.125 lime

0.125 sitron

0.125 Helios ekstra virgin olivenolje

Tilbehør: isbergsalat maiskorn hakket tomat, hakket agurk, rømme, revet ost

Taco-gryte med bønner

50 g karbonadedeig (øko)

0.5 små gule løk, hakket

0.5 fedd hvitløk, hakket

0.25 bokser svarte bønner

0.375 bokser hakkede øko tomater

0.375 ss øko tomatpurè

0.375 ss hjemmelaget tacokrydder

Tomatsalsa

0.25 beger cherrytomater/4 store tomater, grovhakket

0.063 rødløk, finhakket

0.063 dl frisk koriander, finhakket

0.063 rød chilli, finhakket (uten frø)

0.125 hvitløksfedd, finhakket

0.25 ss ekstra virgin olivenolje

0.063 lime, saften

havsalt, sort pepper (smak til)

Guacamole

0.375 avokado

0.125 rød chilli, finhakket (uten frø)

0.063 finhakket rødløk

0.125 hvitløksfedd, finhakket

0.063 potte frisk koriander

0.5 ss ekstra virgin olivenolje

havsalt, sort pepper

0.25 ts sitronsaft (øko sitron)

Tortillalefser

0.438 dl øko spelt, finmalt

0.375 dl øko spelt sammalt

0.25 ss ekstra virgin olivenolje

0.313 dl lunkent vann

0.125 klype salt

Slik gjør du

Taco-gryte med bønner

1.

Start med å blande din egen tacokrydderblanding (se nedenfor). Du bruker halvparten av krydderet i denne gryten, og kan ha resten på et lite glass klart til neste gang du skal ha taco.

2.

Finn frem en stekepanne med litt høye kanter eller en gryte du kan steke i. Hakk løk og hvitløk i en stekepanne og surr det blankt i litt smør. Hell det over i ei gryte. Stek så karbonadedeigen i stekepanna, og ha 3 ss av tacokrydderet, tomatpureen og bønnene oppi panna når kjøttet er nesten ferdig. La dette surre sammen i 2 minutter så gode kryddersmaker får utvikle seg. Ha hakkede tomater i stekepannen til slutt. Hell så dette opp i gryta.

3.

Mens gryta putrer så hakker du opp det tilbehøret du ønsker til tacoen og varmer lefsene i ovnen. Du kan også lage egne lefser, se s. 223 ”Verdens beste familiekokebok” for 8-10 tortillalefser av øko spelt om du vil.

4.

Jeg bruker gjerne isbergsalat, revet hvit ost, hakket vårløk, hjemmelaget guacamole/avokadorøre , rød og gul paprika, øko mais på boks, sukkererter og øko rømme. Prøv også hjemmelaget tomatsalsa og også grønn salsa verde (urteolje i blender).

Tacokrydderblanding til 2 tacogryter

1.

Vil du ha klassisk tacokrydder-smak, så kutter du ut karri, paprika og gurkemeie, men jeg blander i flere krydder for enda bedre smak og flere gode plantestoffer.

Tomatsalsa

1.

Hakk tomatene og la hakket renne av seg i en sil, mens du hakker resten av ingrediensene.

2.

Bland alt i en skål og la smakene trekke i en time.

Guacamole

1.

Mos til en grov masse eller bruk stavmikser.

2.

Smak til med krydder og sitronsaft.

Tortillalefser

1.

Bland alt til en jevn deig. La deigen hvile under et klede i minst 15 minutter.

2.

Del deigen i emner, form emnene til boller og kjevle bollene til flate lefser.

3.

Stek lefsene i en stekepanne ved høy temperatur.

4.

Legg dem oppå hverandre.

5.

Dekk med et fuktig klede.

Oppskriften holder til ca. 10-12 lefser (ved oppskrift á 8 porsjoner).

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

 Disse oppskriften ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV2. Bli gjerne med i Facebook-gruppen “Bra godt” for flere oppskrifter, tips og triks.

Kort sagt – en tacokveld med flere smarte byggeklosser per tygg!

Prøv også disse taco-variantene:

Andre oppskrifter