Byggrynsgrøt

Det sies at byggrynsgrøt er den eldste oppskriften vi har i Norge. Historien forteller at jenter som ikke kunne lage byggrynsgrøt, ikke var like ettertraktede kjerringemner. Godt at mye er endret siden det. Men byggrynsgrøten er fortsatt utrolig næringsrik og smakfull!

Det sies at byggrynsgrøt er den eldste oppskriften vi har i Norge. Historien forteller at jenter som ikke kunne lage byggrynsgrøt, ikke var like ettertraktede kjerringemner. Godt at mye er endret siden det. Men byggrynsgrøten er fortsatt utrolig næringsrik og smakfull!

Ingredienser

0.5 dl byggryn

vann til bløtlegging

0.25 liter øko helmelk

0.25 klype mineralsalt

0.5 dl lettkokt havregryn

Garnityr: 1 dl ristede hasselnøtter, 2 dl bær og litt kanel

Slik gjør du

1.

La byggrynene ligge i rikelig med vann i to døgn (spiring av grynene).

2.

Hell av vannet.

3.

Kok byggrynene og havregrynene i melk sammen med salt under omrøring. Tilsett litt mer melk om du synes grøten blir for tykk. Koketid ca. 10-15 minutter – til alle gryn er møre.

4.

Byggrynsgrøten kan serveres både kald og varm.

5.

Rist hasselnøtter: forvarm ovnen til 160gC. Kle en stekeplate med bakepapir og stek nøttene I 10-15 minutter. Grovhakk nøttene og ha dem over grøten sammen med litt frosne eller friske bær og kanel.

Denne grøten ble laget på tv-serien “Bra godt” på TV 2.

Selv om bygg er blant våre mest næringsrike korn, så benytter vi ressursen altfor lite. Nå til dags brukes bygg faktisk mest til dyrefôr, og brygging av øl og whiskey. Det er nesten litt rart, siden bygg er så utrolig næringsrikt og den perfekte riserstatning! Barna elsker den milde, nøtteaktige smaken.

Bygg er en flott B-vitaminkilde- lett å huske siden orden bygg starter med B. Videre er kornet rikt på fibertyper (eks. betaglukan) som kan senke kolesterolet og dempe opptaket av raske karbohydrater fra tarmen slik at du opplever et mer stabilt blodsukker.

I tillegg er slike fiber god næring for dine gode bakteriehjelpere i tarmen. God tarmhelse holder immunforsvaret godt programmert, slik at du ikke lager betennelsesstoffer i tide og utide. Det betyr forebygging og demping av en rekke helseplager, inkludert hjerte-karsykdom.

Sist men ikke minst byr bygg på rikelig med aminosyrebokstavet tryptofan, som hjernen din lager lykkekjemi av og selen som aktiverer ditt antioksidantforsvar. Bygg bedre helse med bygg!

Bygg og glutenintoleranse

Bygg er ikke glutenfri slik som naturris, bokhvete og quinoa, men gluten i bygg er nokså annerledes enn gluten i hvete. Se bare når du baker med bygg, hvor lite deigen hever seg. Graden av glutenintoleranse varierer fra person til person – mange som ikke tåler supergluten fra moderne hvete forteller at de faktisk tåler både bygg og rug.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Lag desserten byggriskrem av grøtrester. Rør inn litt lønnesirup i grøtrestene og gjerne frøene av en vaniljestang. Pisk krem av fløte (uten sukker). Rør sammen grøt og krem og server med hakkede mandler og bringebær. Du kan kjøre frosne bringebær i en blender å få bringebærsaus om du vil.

Andre oppskrifter