Cantaloupesalat med spekeskinke

Cantaloupemelonen er nydelig oransje på farge og lyser antioksidantkraft imot deg. Den er i slekt med både squash og gresskar og byr på utrolig mye næring per kalori. Den er rik på vitamin A og vitamin C, vitamin B3, B6 og B9, kalium og magnesium.

Cantaloupemelonen er nydelig oransje på farge og lyser antioksidantkraft imot deg. Den er i slekt med både squash og gresskar og byr på utrolig mye næring per kalori. Den er rik på vitamin A og vitamin C, vitamin B3, B6 og B9, kalium og magnesium.

Ingredienser

Salat (2–3 porsjoner)

2 håndfull blandede salatblader

0.5 cantaloupemelon

10 jordbær, delt i to

noen skiver hard hvit ost (evt. en avokado)

en håndfull valnøtter

noen skiver god spekeskinke

Vinaigrette

4 ss extra virgin olivenolje

1 ss av noe syrlig, som hvitvinseddik, sitron eller limejuice

0.5 ts dijon-sennep

mineralsalt og nykværnet pepper etter smak

Slik gjør du

1.

Vask og rens salat, bær og melon. Kapp opp i passe biter og dander. Bland ingrediensene til vinaigretten og drypp denne over ved servering.

Spis den som den er eller del den opp og berik salaten med sødmen og den friske fargen fra denne fantastiske råvaren.

Det er ingen overraskelse at den oransje cantaloupemelonen inneholder det oransje fargestoffet beta-karoten, som du også finner i gulrøtter, søtpotet, gresskar, paprika og i mørkegrønne grønnsaker som spinat, grønnkål og brokkoli. I kroppen kan betakaroten omdannes til vitamin A.

Vitamin A-arbeideren hjelper til i cellefabrikkene, så DNA-oppskriftene i Genboken (arvestoffet) leses riktig når cellene skal dele seg og bli flere. Derfor kan vitamin A forebygge flere former for kreft. A-vitaminer bidrar i tillegg til sunn hud, godt nattesyn og et sterkt immunforsvar.

Melonen bidrar med mineralene kalium og magnesium, som begge får blodårene til å utvide seg- flott om du har høyt blodtrykk. Melonen er også overraskende fattig på sukker til tross for sin sødme.

Jordbær er smaksrike og fylt av sødme og strutter av antioksidantkraft. De er fyllt med polyfenoler – særdeles effektive gnistslokkere (anthocyaniner) – betennelsesdempende og hjertevennlig. Videre er disse søte herlighetene en veldig god kilde til vitamin C. Utrolig mange nyttige byggeklosser per tygg med andre ord. Jeg foretrekker å bruke norske økologiske bær når disse er i sesong.

Bland smaker du liker til en nydelig forfriskende salat, en fryd for både øye, gane og kropp.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Herlige norske jordbær passer også kjempegodt til å dippe i sjokoladefondue, smoothies, yoghurt-is-kake og rabarbrasuppe.

Andre oppskrifter