Eltefritt grytebrød med karve – magevennlig brød med urkorn og lang hevetid


Oppdag hvor enkelt det er å bake et eltefritt grytebrød som både smaker nydelig og støtter fordøyelsen.

Oppdag hvor enkelt det er å bake et eltefritt grytebrød som både smaker nydelig og støtter fordøyelsen.

Ingredienser

Du trenger:

162.5 g finmalt økologisk spelt (eller annet urkorn, f.eks. emmer, enkorn eller landhvete)

0.25 ts Tørrgjær

0.25 ss Hel karve

0.25 ss Salt

1.5 dl Kaldt vann

0.25 ss Flytende honning

0.25 dl Lunket vann (til å røre ut honningen)

0.25 dl valgfri frøblanding eller hakkede nøtter (f.eks. gresskarkjerner, solsikkefrø, valnøtter, hasselnøtter eller linfrø)

Slik gjør du

1.

Bland det tørre
i en stor bakebolle: rør sammen finmalt urkorn, tørrgjær, karve, salt og frø/nøtter.

2.

Rør ut honningen i 1 dl lunkent vann (ca. 37 °C), og la den stå et par minutter.

3.

Ha både honningvannet og de 6 dl kaldt vann i det tørre. Rør godt sammen med sleiv eller bruk kjøkkenmaskin på lav hastighet i 1–2 minutter (f.eks. Probaker).

4.

Kle en støpejernsgryte (ca. 3–5 liter) med bakepapir. Hell deigen rett i gryta. Sett på lokk.

5.

La deigen heve i romtemperatur i ca.12 timer (f.eks. over natten)

 

🔥 Steking:

  1. Forvarm ovnen til 250 °C
    Sett gryta (med lokk) inn på nederste rille. Stek i 30 minutter med lokk.

  2. Etterstek uten lokk
    Ta av lokket, senk temperaturen til 220 °C, og stek videre i 20 minutter – eller til brødet har gyllen, sprø skorpe og kjernetemperaturen er 98 °C

💡 Tips:

  • Dette brødet er perfekt for magevennlig frokost med fermentert pålegg som surkål, kimchi eller kefirsmør.

  • Karve støtter fordøyelsen og gir en varm, aromatisk smak.

  • Du kan variere med urter som timian eller rosmarin – eller bruke surdeigsstarter om du ønsker.


Oppdag hvor enkelt det er å bake et eltefritt grytebrød som både smaker nydelig og støtter fordøyelsen. Dette brødet er laget med finmalt økologisk spelt – et næringsrikt urkorn som er snillere mot magen enn moderne hvete. Lang hevetid og et hint av karve gir et ekstra løft både for smak og tarmhelse. Perfekt for deg som vil kombinere ekte matglede med #gutfriendly baking!

Visste du at gamle kornsorter (urkorn) som spelt, emmer og svedjerud har mye mer næring og er lettere fordøyelig enn moderne hvetemel? Forskning viser at disse eldgamle kornsortene inneholder mer fiber, antioksidanter, polyfenoler og mikronæringsstoffer – og har et mykere gluten som vi lettere bryter ned.

En studie publisert i European Food Research and Technology (2021) fant at urkorn har betydelig mer antioksidanter og polyfenoler, mer fiber og mer protein. Urkorn kan ha 40-80% mer mineraler og sporstoffer enn moderne hvetemel, avhengig av urkornsortene. Urkorn gir dobbelt så mye magnesium og sink, og mer kalsium og jern enn moderne hvetemel.

Tilsetter du karve i brøddeigen får du ikke bare nydelig smak, men ytterligere bidrag fra en gammel urt med en lang tradisjon som fordøyelseshjelper. Karve inneholder eteriske oljer, særlig karvon, som virker mildt krampeløsende og stimulerer tarmbevegelsene. Det kan dempe både oppblåsthet og luft i magen – og gjøre grovbrødet lettere å fordøye.


Referanser:

  • Biel, W., Jaroszewska, A., Stankowski, S., Sobolewska, M., & Kępińska-Pacelik, J. (2021). Comparison of yield, chemical composition and farinograph properties of common and ancient wheat grains. European Food Research and Technology, 247(6), 1525-1538.

 

Vil du ha flere slike #gutfriendly pålegg og frokostfavoritter? Se oppskriftene i GØT-appen og i boka På lag med magen.

 

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Du finner flere fantastisk gode oppskrifter i GØT-appen!

Andre oppskrifter