En-hvilken-som-helst-otto

Både gryter, supper og risottoretter er varmende måltider som kan friste gjennom vinteren! De kan by på alt hva et immunforsvar i kamp måtte begjære – god kraft, fargerikt plantefor, urter og flotte proteinkilder. Enten du koker for mange eller kun for én er dette både lettvint og smaksrikt.

Både gryter, supper og risottoretter er varmende måltider som kan friste gjennom vinteren! De kan by på alt hva et immunforsvar i kamp måtte begjære – god kraft, fargerikt plantefor, urter og flotte proteinkilder. Enten du koker for mange eller kun for én er dette både lettvint og smaksrikt.

Ingredienser

Linsotto med sopp (1 pers)

2 dl linser

en håndfull skivet sopp

2 fedd knust hvitløk

0.5 hakket løk

4 dl vann

1 ts økologisk grønnsaksbuljong (uten natriumglutamat)

revet parmesan etter smak

Byggotto med laks (1 pers)

125 g laks

3.5 ss bygg (bløtlagt fra kvelden før i kjøleskapet)

0.5 rødløk

1 fedd hvitløk

1 ts grønnsaksbuljongpulver (økologisk uten natriumglutamat)

2 ss revet parmesan

1 ss hakket soltørket tomat

Slik gjør du

Linsotto med sopp

1.

Skyll godt av linsene. Surr linsene i hakket løk og hvitløk i litt smør eller olje. Tilsett kraft og kok linsene møre (15 min).

2.

Tilsett revet parmesan. Stek soppskivene i litt smør ca. 2 min på hver side. Rør soppen inn i linsottoen og du har ferdig middag.

Byggotto med laks

1.

Kok bløtlagte byggryn i 15 minutter. Slå byggrynene i et dørslag og ta vare på 2 dl av kokevannet.

2.

Rør ut 1 ts grønnsaksbuljong i kokevannet.

3.

Fres løk og hvitløk i pannen i 1 ss smør. La byggrynene surre med løken i noen få minutter og slå buljongen over. La det putre i pannen til det blir passe tykt på konsistens. Riv parmesan over til slutt.

4.

Trek pannen av varmen.

5.

Stek laksestykket i en grillpanne på moderat varme i 2 min på hver side.

6.

Hakk soltørket tomat og strø over laksen ved servering. Pannestek gjerne også en håndfull grønnsaker til.

Mange tenker at risotto kun kan lages med hvit ris – alternativene er imidlertid mange.

Bytter du ut den stivelsesrike hvite risen med næringsrikt fullkorn eller belgfrukt, har du løftet retten mange hakk i næringsverdi. Forsøk deg frem med smaker du liker, vi lager “-otto” av både bygg og linser.

Linser er opprinnelig fra India og kan benyttes hele eller splittede. Hele linser er mer næringsrike, da de ytre lagene eller skallet på linsen også er med. Splittlinser har ikke dette skallet og kalles “Dal” i India. Leser du kostholdsråd fra Indiske leger til deres pasienter med diabetes og hjertekarsykdom, anbefaler de å bytte ut stivelsesholdig, raffinert ris med nettopp “Dal”.

Linsotto med sopp

Noe av det flotte med linsotto er at koketiden er kort og at du ikke trenger å røre hele tiden slik risottokoking krever. Denne enkle retten smaker kjempegodt og er et festlig og næringsrikt alternativ til den klassiske risottomiddagen. Smaker kjempegodt alene, eller som tilbehør til både fisk og kjøtt.

Byggotto med laks

Bygg er, sammen med havre, et av de sunneste kornslag vi har og byggavkok og vassgraut har vært brukt som styrkekost i generasjoner. Grynene er fsærdeles fiber-,vitamin-og mineralrike. De byr på flere ulike B-vitaminer og mineraler som selen, jern, mangan, magnesium og sink. Fiberet betaglukan kan styrke tarmebakteriefloraen, redusere kolesterolet og bidra til et mer stabilt blodsukker.

Visste du at mer enn 50% av alt korn som dyrkes i Norge er bygg? På tross av kornets høye næringsverdi, er det knappe 4000 tonn som går til mat, mens vi fråtser i 300 000 tonn hvete.

En liten grønn salat til, og du har et helt måltid!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Bløtlegg flere porsjoner byggryn, kok og frys ned, så har du “5-minutters-byggris” til en dag du har det travelt.

Andre oppskrifter