Epleterte

Søtpotet med fetaost og soltørket tomat er en smaksrik kombinasjon. Fylt søtpotet kan spises som et lite måltid i seg selv, eller du kan servere den med et godt stykke kjøtt til søndagsmiddag.

Søtpotet med fetaost og soltørket tomat er en smaksrik kombinasjon. Fylt søtpotet kan spises som et lite måltid i seg selv, eller du kan servere den med et godt stykke kjøtt til søndagsmiddag.

Ingredienser

6 dl valnøtter

3.5 dl hakkede tørkede dadler

4 små epler

0.5 ts kanel

frøene av 1 vaniljestang

2 ss honning

1 dl eplejuice

0.5 dl rosiner

Slik gjør du

1.

Fjern stilker på de tørkede dadlene. Kjør valnøtter og hakkede dadler i en blender til du får en grovt kornete deig. Bare 1/2-1 minutt.

2.

Kle en kakeform (22-24 cm i diameter) med bakepapir og trykk deigen gjevnt utover.

3.

Avkjøl tertebunnen i kjøleskapet mens du lager fyllet.

4.

Kutt eplene i fire eplebåter som du deler i 3-5 mm tykke skiver.

5.

Hell eplejuice i en stekepanne og tilsett honning. Rør rundt under lett oppvarming.

6.

Legg eplebitene jevnt utover i stekepannen og strø rosiner og kanel over.

7.

Rens frøene ut av vaniljestangen og rør både stang og frø inn i epleblandingen. La det hele småputre under omrøring på middels varme i 8-10 minutter. Da vil det meste av eplejuicen være kokt inn.

8.

Fyllet avkjøles litt før det helles over tertebunnen. Kaken serveres gjerne med vaniljeyoghurt, vaniljekesam, en liten skje rømme eller en kule vaniljeis.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

I Mango-delight fikk vi en nydelig kakebunn av aprikos og cashewnøtter etter bare 2 minutter i en blender. På samme måte kan du kombinere smaken av tørkede dadler og valnøtter – nydelige smaker til eple og kanel.

Har du dadler og valnøtter i skapet har du altså en fantastisk lettvindt og utrolig næringsrik kakebunn. Bunnen serveres saftig og rå, slik at alle de sunne omega-fettsyrene og all antioksidantkraft er vel bevart. Dette blir en epleterte å slåss om...

Visste du at valnøtter kan inneholde dobbelt så mange antioksidanter som andre vanlige nøtter? (ref. Royal Society of Chemistry, Food and Function, 21 Dec 2011)  I tillegg inneholder de mengder av protein, fiber, betennelsesdempende stoffer og den hjerne-sunne fettsyren Omega-3 i form av ALA. Morsomt at den da også har fasong som en liten hjerne.

Andre oppskrifter