Få byggeklosser fra nydelig fisk i matpakken

Har du lyst til å få fisken opp på brødskiven? Enkle, nydelige hjemmelagde salater med fisk og skalldyr kan være løsningen. Hjemmelaget pålegg trenger absolutt ikke være avansert og tidkrevende. Flott å unngå tilsetningsstoffer samtidig som du får knasende sprøhet fra sesongens grønnsaker og får brukt opp lakserester etter middagen.

Har du lyst til å få fisken opp på brødskiven? Enkle, nydelige hjemmelagde salater med fisk og skalldyr kan være løsningen. Hjemmelaget pålegg trenger absolutt ikke være avansert og tidkrevende. Flott å unngå tilsetningsstoffer samtidig som du får knasende sprøhet fra sesongens grønnsaker og får brukt opp lakserester etter middagen.

Ingredienser

Laksesalat

200 g ferdigstekt laksefilet (bruk middagsrester av ovnsbakt laks)

4 ss toppede majones

1 stilk finhakket stangselleri

1 ss finhakket rødløk (sløyfes eller dobles etter hvor godt du liker løk)

4 finhakkede soltørkede tomater

0.25 finhakket paprika eller 1/2 revet gulrot

salt og pepper etter smak

1 ts tørket dill

0.25 sitron, saften

Italiensk salat med sjømat

0.5 dl yoghurt naturell

0.5 dl majones

100 g raspet gulrot (ca. 2 gulrøtter)

100 g (blir omtrent 2 håndfull) raspet hodekål – bruk både rød og grønn kål !

100 g fisk eller skalldyr

gjerne urter som dill, basilikum, eller koriander

1 skvett lime eller sitron

Slik gjør du

1.

Bland sammen alle ingrediensene og nyt.

Tips

Her er en oppskrift som kan varieres mye, avhengig av hva du har tilgang på hjemme. Laks, litt majones, litt dill og en klype salt er egentlig nok… men benytt anledningen til å inkluder noen hakkede grønnsaker også!

Lag gjerne dobbel porsjon. Laksesalaten blir bare enda bedre etter å ha overnattet i en tett boks i kjøleskapet. Ypperlig kveldskos på et hjemmelaget knekkebrød når du er småsulten til kvelden.

Italiensk salat er enkel og populær som den er, men er også et ypperlig utgangspunkt for en påleggssalat som inkluderer sjømat. Både reker, tunfisk, laks og torsk passer inn i oppskriften.

Bruker du fisk eller skalldyr fra boks eller i lake, er det viktig å skylle av laken og saltet i et dørslag under rennende vann.

Begge salatene passer godt på grovbrød oppå ferske, knasende sprø salatblader; dryss gjerne litt hakkede nøtter på toppen som en variasjon.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Laks er lurt

At laks bidrar med omega-3-fettsyrene EPA og DHA er velkjent. Laksepålegg gir deg de flerumettede fettsyrene EPA og DHA som alle cellene dine trenger for å fungere best mulig, og især hjernecellene. Laks bidrar imidlertid også med vitamin B12, vitamin D, selen, fosfor og fullverdige proteiner. Nyere forskning avslører betydelig demping av helseplager fra små proteinbiter i laks, kalt bioaktive petider. Ett slikt bioaktivt peptid, lakse-kalsitonin, synes å kunne bedre insulinfølsomheten, dempe leddbetennelser og bygge opp leddbrusk (ref. Chen-An P, Andreassen KV, Henriksen K, Li Y, Karsdal MA, et al. (2012)).

Fiskeburgere og fiskekaker med et høyt innhold av ren fisk og lite tilsetningsstoffer egner seg også svært godt som pålegg eller ganske enkelt som fingermat i lunsjboksen, med en frisk rømmedip/remulade og noen salatblader eller grønnsaksstaver.

Her er to oppskrifter som brukes ofte hos oss… i alle fall som utgangspunkt. Vi tar det vi har for hånden – blir nok aldri helt det samme resultatet hver gang. Begge bør holde i kjøleskapet i 3 dager, men med fisk er det alltid lurt å stole på både nesen og fornuften.

 

 

 

Andre oppskrifter