Oppskrifter / Florentines
Florentines
Florentinere er min desiderte julefavoritt. De smaker mandelkaramell, med friskhet fra tranebær og appelsin. Kjeksene lages tradisjonelt med både smør og hvetemel, men disse har heller fått kokosfett og havregryn. Ingrediensene gir dem krønsj og masse bra næring, samtidig som de er plantebaserte, glutenfrie og omstart30-vennlige, så alle kan kose seg.
Florentinere er min desiderte julefavoritt. De smaker mandelkaramell, med friskhet fra tranebær og appelsin. Kjeksene lages tradisjonelt med både smør og hvetemel, men disse har heller fått kokosfett og havregryn. Ingrediensene gir dem krønsj og masse bra næring, samtidig som de er plantebaserte, glutenfrie og omstart30-vennlige, så alle kan kose seg.
Ingredienser til 8 kjeks
50 g lønnesirup (eller honning)
30 g kaldpresset kokosfett
30 g havregryn, kjørt i blender til havremel
30 g pistasjnøtter (evt. andre nøtter)
40 g mandler, grovhakkede eller som flak
30 g tranebær, tørkede øko
zest av en appelsin (kan kuttes)
1 ts kanel
1 klype salt
80 g mørk sjokolade (1 plate vegan)
Slik gjør du
1.
Forvarm ovnen til 180gC.
2.
Ha kaldpresset kokosfett i en kjele og smelt på middels temperatur. Rør inn øvrige ingredienser (bortsett fra sjokoladen) og bland godt.
3.
Dekk en stekeplate med bakepapir. Bruk en is-skje til å lage goldballstore kuler av massen, som settes med litt avstand på bakepapiret. Press kulene litt flate.
4.
Stek i 10-12 minutter midt i ovnen til kantene begynner å bli gyldenbrune. NB! La dem avkjøle på bakepapiret, da de knekker lett mens de er varme.
5.
Smelt sjokolade over vannbad. Snu kjeksene forsiktig og smør et lag mørk sjokolade under hver kjeks. Lag et fint bølgemønster i sjokoladen med en gaffel om du vil. Avkjøl så kjeksene i kjøleskapet til sjokoladen stivner. Oppbevares kjølig.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
-
Tørkede økologiske tranebær kan du kjøpe på helsekost (og på nett). Får du ikke tak i dem, så bruker du økologiske rosiner.
-
Jeg serverer mine krønsjy Florentinere som juledessert, toppet med en kule is. Helt uimotståelig spør du meg.