Fra quinoa til quinola

Benevnelsen granola brukes gjerne om frokostblanding på engelsk. Nå har vi laget vår egen superenkle granola med proteinrik quinoa – derav navnet quinola. Den er super både som frokost og etter trening. Bare bland og nyt!

Benevnelsen granola brukes gjerne om frokostblanding på engelsk. Nå har vi laget vår egen superenkle granola med proteinrik quinoa – derav navnet quinola. Den er super både som frokost og etter trening. Bare bland og nyt!

Ingredienser

2 ss kokt og avkjølt quinoa (rester fra en middag)

1 ts lønnesirup (evt. honning)

6 stk hakkede valnøtter (eller andre nøtter og frø)

1 ss cottage cheese (eller skjørost)

1 dl tjukkmelk m/blåbærsmak

1 dl friske eller fryste bær

Slik gjør du

1.

Hakk nøttene, bland dem med kokt quinoa og rør inn lønnesirup.

2.

Ha cottage cheese og friske bær i bunnen av et glass.

3.

Slå Tjukkmelk over.

4.

Hell quinola over og pynt med friske bær på toppen.

Milliardvis av cellefabrikker i kroppen din trenger råvareleveranser i form av proteiner. Proteiner er bygget av aminosyrer på samme måte som ord er skrevet av bokstaver. Mens alfabetet består av 29 bokstaver, så inneholder aminosyrealfabetet 23 ulike. Noen av disse 23 kan kroppen din lage selv, men 9 av dem må tilføres utenfra. Fra disse kan du bygge all verdens flotte proteiner i kroppen, fra signalstoff og hormoner til muskelfibre og bindevev.

Du trenger omkring 0,8-1,0 g protein per dag per kg kroppsvekt – litt mer om du trener mye styrke.

For lite proteiner går ikke bare ut over din evne til å bygge sterke muskler, men påvirker også din hjernefunksjon og ditt immunforsvar mot sykdom. Det er fordi hjernens lykkekjemi er laget av aminosyrer, såvel som de hvite blodcellenes immunstoff. Berik salater, gryter og supper med rene, naturlige proteinkilder også fra planterikets kilder som bønner, linser, erter, nøtter, havre og frø som quinoa  for flere byggeklosser til både kroppen og toppen.

I retten nedenfor får du protein fra både cottage cheese, tjukkmelk, quinoa og valnøtter.

Litt om quinoa

Quinoa, som uttales “KEEN-wah”, er et proteinrikt frø opprinnelig fra søramerika som gjerne brukes istedenfor korn. Fordi quinoa er et frø, så er det naturlig fritt for irriterende gluten. Vi får i oss altfor mye gluten i et moderne kosthold så å variere med litt quinoa er flott for oss alle. Ikke bare for de med glutenintoleranse eller glutenallergi (cøliaki). Og så er frøet en fullverdig proteinklide attpåtil – det gir deg alle de ulike essensielle aminosyrebokstavene.

Quinoa kokes opp som ris og spises varm, eller avkjøles og strøs over salater og – som her eller i müslibars. Frøene er svært barnevennlige på smak og min Mathea på 6 år elsker quinoa med litt soyasaus på. Jeg bruker også gjerne rester av kokt quinoa jeg har i kjøleskapet i supper, gryter og wokretter – en flott måte å øke litt på proteinmengden i maten på! Både bønner, linser, kikerter og quinoa er flott supplement i gryter, så du kan redusere litt på mengden rødt kjøtt.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Retten er ypperlig til frokost, lunsj, som et lite mellommåltid eller som kveldskos.

Andre oppskrifter