Gøyale og glutenfrie fiskepinner

Det er ingen grunn til at en glutenfri kost skal være fri for en av de kuleste matminnene fra barndommen. Også denne uken slippes en av min families favoritter fra min splitter ny bok, Mat til sinns. Fiskefingre er lettvint og morsomt å lage, slik at også barna kan hjelpe til. Og du må aldeles ikke kjøre “fri for” mat hjemme for å bli glad i disse fiskefingrene. De går rett hjem hos barn i alle aldre!

Det er ingen grunn til at en glutenfri kost skal være fri for en av de kuleste matminnene fra barndommen. Også denne uken slippes en av min families favoritter fra min splitter ny bok, Mat til sinns. Fiskefingre er lettvint og morsomt å lage, slik at også barna kan hjelpe til. Og du må aldeles ikke kjøre “fri for” mat hjemme for å bli glad i disse fiskefingrene. De går rett hjem hos barn i alle aldre!

Ingredienser

125 g torskefilet

0.75 egg evt. linfrøavkok (se under)

0.75 dl malte mandler evt. andre nøtter og frø

mineralsalt

nykvernet pepper

50 g grovhakket sorte oliven

evt. smak til med

paprika

urter (f.eks. basilikum, timian)

parmesan

Slik gjør du

1.

Rør sammen egg i en dyp tallerken. Eggene skal få nøtteblandingen til å sitte godt på fisken; det kan sløyfes, eller erstattesmed en eggerstatning som linfrøavkok (se tips under) dersom du også ønsker å lage fiskefingrene eggefrie.

2.

Bland malte nøtter/frø med litt mineralsalt og pepper og eventuelt andre urter eller krydder. Tilpass blandingen etter ønske og diettbehov! Erstatt gjerne litt nøtter og frø med litt knust glutenfritt knekkebrød. Ha ca. 3 dl av en slik blanding i en dyp tallerken.

3.

Bruk gjerne frossen torsk som du har tint. Rens torskefiletene og tørk dem med litt tørkepapir. Skjær i passe fingertykke biter.

4.

Dypp fiskefingrene en og en, først i egg, (la ekstra egg renne av) så i malte mandler, og legg dem på et stekebrett dekket med bakeark.

5.

Bakes i ovnen på 175 °C i ca. 25 minutter. De blir gylne utenpå og lukter himmelsk… men pass på så ikke skorpen bli brent!

Linfrø avkok

1.

Linfrøavkok er lett å lage, og fungerer ganske fint som eggerstatning i mange oppskrifter. For hvert egg som erstattes trenger du ca. 1½ dl vann + 2 ss hele linfrø. Kok opp vann og linfrø og la småkoke i ca. 5 minutter. Sil av og bruk avkoksvæsken som eggerstatning.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Dette er en gluten- og meierifri basisoppskrift med utallige variasjonsmuligheter.

10 gode grunner til å spise fisk

Fisk har masse nyttige byggeklosser! I boken Mat med mer kan du lese mer om de mange fordelene ved å kose seg med litt mer fisk i hverdagen.

  1. Oppnå bedre konsentrasjon, oppmerksomhet og hukommelse.
  2. Få et sunnere blodtrykk og redusert risiko for hjerteinfarkt og slag.
  3. Demp betennelser og allergiplager.
  4. Unngå depresjonsplager.
  5. Styrk immunforsvaret mot infeksjoner, autoimmune sykdommer og kreft.
  6. Oppnå en bedre beskyttelse mot diabetes type 2 og stabiliser ditt blodsukker.
  7. Optimaliser ditt stoffskifte.
  8. Beskytt deg mot synssvekkelse.
  9. Bygg sterkere ben og muskler.
  10. Få sterke negler og sunnere hud og hår.

Andre oppskrifter