Grillmarinade til vilt

Marinader kan gi kjøttet ekstra smak og i noen tilfeller også mørne kjøttet litt. Merk deg da at kjøttet ikke må ha vært i fryseren først. Det må mørnes ferskt – altså før du legger det i fryseboksen. Selv om det finnes et utall marinader å velge blant i butikken, så får du kontroll på både innholdsfortegnelse og smak ved å lage marinader selv til grillkosen. Og det er ingen kunst.

Marinader kan gi kjøttet ekstra smak og i noen tilfeller også mørne kjøttet litt. Merk deg da at kjøttet ikke må ha vært i fryseren først. Det må mørnes ferskt – altså før du legger det i fryseboksen. Selv om det finnes et utall marinader å velge blant i butikken, så får du kontroll på både innholdsfortegnelse og smak ved å lage marinader selv til grillkosen. Og det er ingen kunst.

Ingredienser

2 dl extra virgin olivenolje

1 dl rødvin

5 knuste enebær

1 ts timian

0.5 hakket gul løk

Slik gjør du

1.

Legg trespid i vann minst 15 minutter, så de ikke tar fyr på grillen.

2.

Knus enebær i en morgter og bland med timian.

3.

Hakk løken.

4.

Bland olje, eddik, krydder og løk.

5.

Skjær opp elgkjøttet i store terninger.

6.

Legg kjøttet i en ildfast form og slå marinaden over.

7.

La stå på kjøkkenbenken i 2 timer.

8.

Tre terningene på spyd og grill på moderat temperatur. Snu undervegs så du får fin farge på alle sidene.

Mengden marinade holder til ca. 1kg kjøtt.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Bare bruk huskeregelen KOS, og bland K for krydder, O for olje og S for syre.

Krydder: krydder, urter, løk, chili mm.

Olje: Extra virgin olivenolje, kaldpresset rapsolje eller kokosolje.

Syre: eddik, eplejuice, appelsinjuice, sitronsaft, vin, syrnet melk eller yoghurt.

  • Grill en regnbue av grønnsaker – finn inspirasjon til hvordan her

NB! Salt aldri marinaden, da saltet trekker ut kjøttsaften fra kjøttet ditt. Og har du noe søtt i marinaden (eks. honning), bør marinaden tørkes av før grillingen, ellers kan maten lett brenne seg ved grilling. Alternativt kan du pensle på en søt marinade helt på slutten av grillingen.

Små stykker trenger kortere marinering enn store stykker. Skjær derfor gjernet opp kjøttet i 4×4 cm terninger som legges i en ildfast form med marinade over et par timer. Tre dem på spyd og grill.

TIPS! Legg trespid i vann minst 15 minutter, så de ikke tar fyr på grillen.

Skal du marinere et stort kjøttstykke, som for eksempel et helt lår, så legg det i en pose, slå marinaden nedi, press ut luften og knyt igjen posen. La låret ligge i kjøleskap natten over. Jeg bruker to poser utenpå hverandre for å unngå søl i kjøleskapet.

  • Nå som solen har begynt å varme og vi nærmer oss sommer, er det lurt å beskytte huden. Nyt vårsolen med mat som beskytter huden din. Få gode tips til hvordan her

Denne oppskriften passer til alt vilt som hjort, elg, reinsdyr, rådyr, hare osv., og mengden marinade holder til ca. 1kg kjøtt. Da er det bare å nyte!

Andre oppskrifter