Grønn bønne-wok med cashewnøtter

I grønne bønner gjemmer det seg en helsekraft ikke mange er klar over. Nydelige og utrolig raske å tilberede! En  grønn bønne-wok byr på smaker hele familien kan like.

I grønne bønner gjemmer det seg en helsekraft ikke mange er klar over. Nydelige og utrolig raske å tilberede! En  grønn bønne-wok byr på smaker hele familien kan like.

Ingredienser

0.5 ss olivenolje eller kokosfett til steking

0.5 finhakkede hvitløksfedd

1 finhakkede vårløk

50 g grønne bønner

25 g sukkererter

25 g rå, usaltede cashewnøtter

0.125 dl sesamolje

0.25 dl soyasaus

0.125 dl risvineddik, 5%

0.25 ss sesamfrø

evt. reker eller kyllingrester som en variasjon

Slik gjør du

1.

Varm opp stekefettet i en wok på moderat høy temperatur. (En god wok-temp er ca. 160 g C – det tilsvarer moderat høy temperatur på de fleste stekeplater.)

2.

Vask bønner og sukkererter og kutt endene av de grønne bønnene. Hakk hvitløk og vårløk og la det surre et par minutter. Pass at de ikke blir brune. I tillegg til å miste helsegevinst, er brun hvitløk ganske bittert på smak.

3.

Hell grønnsakene oppi woken og la det surre sammen i 4-5 minutter under omrøring slik at grønnsakene blir gjevnt varmet.

4.

Skru ned til med-lav varme. Ha i cashewnøtter, soyasaus, sesamolje og risvineddik. Strø sesamfrø over.

Har du reker eller kyllingrester egner de seg glimrende i woken for å gjøre den enda mer mettende om du vil. Denne woken egner seg også godt som tilbehør til fisk.

Lyst på flere knallgrønne varme retter? Prøv Grønn ertesuppe med mynteGremolata på forvellet grønt, eller Erte- og spinatpuré med laks

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Litt om vitamin K

Grønne bønner gir deg rikelig med vitamin K. Dette vitaminet spiller en sentral rolle når blodet skal levre seg og sår skal leges. Mindre kjent er nok vitamin K som aktør i bygging av sterke bein. Vi er vant til å tenke på kalsium og vitamin D som de viktige byggeklossene når brusk skal mineraliseres til bein. Vitamin K finnes i to forskjellige former, nemlig vitamin K1 og vitamin K2. Mens vitamin K1 finnes i grønnsaker som blomkål, brokkoli, spinat, hodekål, grønne bønner og poteter, kan vitamin K2 lages av de snille bakteriefamiliene i tarmen din. En frisk tarmbakterieflora og et variert innslag av slike grønnsaker i hverdagsmaten din er flotte bidrag for en sterkere beinhelse.

Vitamin K1 demper oksidativt stress og motvirker nedbrytning av bensubstans (Ref. Am J Clin Nutr December 2001 74: 783-790).

Levende plantestoffer

Grønne bønner bidrar med en rekke plantestoffer, vitaminer og mineraler – de er faktisk blant de mest antioksidantrike grønnsakene du kan finne. På samme måte som andre fargerike grønnsaker, vil derfor grønne bønner også slokke gnister fra forbrenningen. Så kan skjøre, umettede fettsyrer nå frem til cellene dine uten å bli oksidert og ødelagt på veien. Kolesterolet kan sile avgårde uten at for mane gnister forvandler det til klissete kolesterol som lettere avleirer seg på åreveggen. Insulin får også virke bedre når det oksidative stresset i kroppen dempes. Så kan du nyte godt av en kropp med et sterkere og mer stabilt immunforsvar som demper helseplager idag og bedre forebygger både diabetes, hjerte-karsykdom og kreft.

“Fastfood”

Grønne bønner er kjappe å tilberede og perfekt som “fastfood.” De er næringsrike også rett fra frysedisken. Grønne bønner og annen belgfrukt er ideelle for en litt slunken student-lommebok.

Tips: Damp bønnene i maks fem minutter for å ivareta flest mulig av de skjøre vitaminene og varmefølsomme plantestoffene slike bønner bidrar med. Skyll dem raskt under kalt vann etter dampingen for å få den friskeste grønnfargen og den beste konsistensen til middagsretten din.

Liknende oppskrifter