Grønn ertesuppe med mynte

Grønne erter har du kanskje i fryseren året rundt. En varmende suppe full av grønn plantekraft er nydelig når høststormene setter inn, eller du kanskje bare er tom for middagsforslag på en travel tirsdag.

Grønne erter har du kanskje i fryseren året rundt. En varmende suppe full av grønn plantekraft er nydelig når høststormene setter inn, eller du kanskje bare er tom for middagsforslag på en travel tirsdag.

Ingredienser

900 g grønne erter

1 vårløk, dvs. 4-5 stk

2 ss smør til steking

1 l kyllingkraft

2 dl friske mynteblader

1.5 dl rømme

1 ss sitronsaft

salt og pepper etter smak

garnityr: sprøstekt spekeskinke, liten rømmeklatt

Slik gjør du

1.

Hakk løken og stek den blank i smør på middels varme i 2-3 minutter. Tilsett ertene og kyllingkraften. Varm opp til kokepunktet og la det trekke i 5-6 minutter.

2.

Rør inn myntebladene. Kjør suppen gjevn i en blender eller med stavmikser. Pisk inn rømmen. Smak til med salt og pepper.

3.

Stek spekeskinken i tørr, middels varm panne til den er sprø. Serveres i små dype suppeskåler, med en liten skje rømme, litt sprøstekt spekeskinke og et mynteblad.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Har du en bunt vårløk og litt mynte så har du da en delikatesse for hånden!

Ikke til å kimse av erternes næringsverdi

Grønne erter har et ganske hverdagslig rykte på seg, men bidrar med en hel fest av byggeklosser for kroppen! De ser ut til å ha en helt unik sammenseting av antioksidanter og betennelsesdempende fytokjemikalier. Sammen med ertenes høye fiberinnhold og lave GL (glycemic load, eller sukkerbelasting på kroppen), kan disse plantestoffene i følge enkelte studier senke sannsynligheten for diabetes 2. De er også rike på flere vitaminarbeidere – både vitamin A, C, flere av B`ene og K. Og ikke nok med det – erter er også en god kilde til mineralene mangan og magnesium. Immunforsvaret ditt blir da kjempeglad for en skål med nydelig, rykende varm ertesuppe!

Visste du at grønne erter kan beskytte deg mot magekreft?

Grønne erter inneholder et plantenæringsstoff som heter coumestrol, som ser ut til å kunne bidra til å beskytte oss mot magekreft.

En stor studie fra Mexico City (ref. R. U. Hernández-Ramírz, Int J Cancer. 2009 Sept 15) viser at et daglig inntak av grønne erter og andre belgfrukt (erter, linser, bønner) kan gi en betydelig beskyttelse mot magekreft. Dette om du får i deg bare 2 mg coumestrol fra belgfrukt daglig. Det er da fort gjort med grønne erter, som inneholder minst 6 mg coumestrol per 100 g.

Andre oppskrifter