Grytebrød bakt med Probaker bakemaskin

Reklame: ProBaker fra norske Wilfa er kåret til årets kjøkkenprodukt 2021. Wilfa ProBaker er utviklet sammen med bakerlandslaget. Den er etter min mening den beste bakemaskinen å lage gjærbakst med. Den har blant annet 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, et dobbeltvirkende eltesystem hvor både bollen og kroken roterer samtidig. Eltekroken er laget for å effektivt utvikle gluten i deigen, og den har kort avstand til bollen for å sikre at alle ingrediensene blandes inn. Motoren leveres med 10 års garanti. Se oppskriften min på grytebrød under!

Reklame: ProBaker fra norske Wilfa er kåret til årets kjøkkenprodukt 2021. Wilfa ProBaker er utviklet sammen med bakerlandslaget. Den er etter min mening den beste bakemaskinen å lage gjærbakst med. Den har blant annet 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, et dobbeltvirkende eltesystem hvor både bollen og kroken roterer samtidig. Eltekroken er laget for å effektivt utvikle gluten i deigen, og den har kort avstand til bollen for å sikre at alle ingrediensene blandes inn. Motoren leveres med 10 års garanti. Se oppskriften min på grytebrød under!

Ingredienser

500 g øko finmalt spelt

500 g øko grovmalt spelt

1 ts tørrgjær

1 ts honning

20 g havsalt

7.5 dl kaldt vann

1 dl ekstra vann om nødvendig

Slik gjør du

1.

Urkorn er som god vin hvor årgangene varierer på smak og behov for væskemengde. Elt på laveste hastighet i en kjøkkenmaskin (ved bruk av urkorn bør du ha en kjøkkenmaskin som kan gå på veldig lav hastighet som ProBaker. Jeg kjørte med 20% hastighet i min Probaker som tilsvarer håndelting). Lav hastighet betyr bedre glutennettverk og luftigere brød.

2.

Ha mel, havsalt og gjær i bakebollen og bland. Tilsett 7,5 dl kaldt vann og 1 ts honning. Elt deigen i 5 min. Når 5 minutter er gått kan mer vann gradvis tilsettes over en ett-minutters periode på hastighet 20%. Når deigen har tatt til seg all veske er den klar til videre baking.

3.

Ha deigen i en bolle med lokk til kaldheving i 12 timer slik at deigen får nok tid på seg til å bryte ned antinæringsstoffer. På vinteren hever jeg deigen på kjøkkenbenken og på sommeren i en litt sval kjeller.

4.

Når brødet skal stekes, setter du jerngryta på en rist nederst i ovnen og stiller temperaturen på 230gC. Etter en halvtimes oppvarming på 230gC tar du gryta ut, legger i et bakepapir og heller deigen oppå bakepapiret i gryta. Sett lokket på og gryta tilbake i ovnen. Lokket vil bevare fuktigheten i brødet slik at den ikke fordamper under stekingen. Har du en dampovn med brødbakefunksjon oppnår du tilnærmet samme effekt.

5.

Stek brødet i 20 min med lokket på, ta av lokket og stek videre i 30 minutter uten lokk. La brødet avkjøle seg før du begynner å skjære i det.

6.

Ps! Steketiden kan variere noe i forhold til ulike typer ovner og ulike gryter. Bruk gjerne et steketermometer de siste 15 min og ta brødet ut når kjernetemperaturen viser 95-98 °C

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Jeg er så heldig som får gi dere 1500,- kr i rabatt ved bruk av koden B-1500 HER. Rabatten varer ut november eller så langt lageret rekker. 

Andre oppskrifter

BeritNordstrand_BERRE15688

Bli en del av Klubb Nordstrand!

hake ikon

Ukesmeny

hake ikon

Tilgang til premium oppskrifter

hake ikon

Tilgang til spennende fagartikler

hake ikon

Berit live

hake ikon

Dine favoritter

hake ikon

Rabatter på ulike produkter

Medlemstilbud: 99,-/mnd (Gyldig frem til 01.12. Ordinærpris 129,-)