Grytebrød bakt med Probaker bakemaskin

Reklame: ProBaker fra norske Wilfa er kåret til årets kjøkkenprodukt 2021. Wilfa ProBaker er utviklet sammen med bakerlandslaget. Den er etter min mening den beste bakemaskinen å lage gjærbakst med. Den har blant annet 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, et dobbeltvirkende eltesystem hvor både bollen og kroken roterer samtidig. Eltekroken er laget for å effektivt utvikle gluten i deigen, og den har kort avstand til bollen for å sikre at alle ingrediensene blandes inn. Motoren leveres med 10 års garanti. Se oppskriften min på grytebrød under!

Reklame: ProBaker fra norske Wilfa er kåret til årets kjøkkenprodukt 2021. Wilfa ProBaker er utviklet sammen med bakerlandslaget. Den er etter min mening den beste bakemaskinen å lage gjærbakst med. Den har blant annet 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, et dobbeltvirkende eltesystem hvor både bollen og kroken roterer samtidig. Eltekroken er laget for å effektivt utvikle gluten i deigen, og den har kort avstand til bollen for å sikre at alle ingrediensene blandes inn. Motoren leveres med 10 års garanti. Se oppskriften min på grytebrød under!

Ingredienser

500 g øko finmalt spelt

500 g øko grovmalt spelt

1 ts tørrgjær

1 ts honning

20 g havsalt

7.5 dl kaldt vann

1 dl ekstra vann om nødvendig

Slik gjør du

1.

Urkorn er som god vin hvor årgangene varierer på smak og behov for væskemengde. Elt på laveste hastighet i en kjøkkenmaskin (ved bruk av urkorn bør du ha en kjøkkenmaskin som kan gå på veldig lav hastighet som ProBaker. Jeg kjørte med 20% hastighet i min Probaker som tilsvarer håndelting). Lav hastighet betyr bedre glutennettverk og luftigere brød.

2.

Ha mel, havsalt og gjær i bakebollen og bland. Tilsett 7,5 dl kaldt vann og 1 ts honning. Elt deigen i 5 min. Når 5 minutter er gått kan mer vann gradvis tilsettes over en ett-minutters periode på hastighet 20%. Når deigen har tatt til seg all veske er den klar til videre baking.

3.

Ha deigen i en bolle med lokk til kaldheving i 12 timer slik at deigen får nok tid på seg til å bryte ned antinæringsstoffer. På vinteren hever jeg deigen på kjøkkenbenken og på sommeren i en litt sval kjeller.

4.

Når brødet skal stekes, setter du jerngryta på en rist nederst i ovnen og stiller temperaturen på 230gC. Etter en halvtimes oppvarming på 230gC tar du gryta ut, legger i et bakepapir og heller deigen oppå bakepapiret i gryta. Sett lokket på og gryta tilbake i ovnen. Lokket vil bevare fuktigheten i brødet slik at den ikke fordamper under stekingen. Har du en dampovn med brødbakefunksjon oppnår du tilnærmet samme effekt.

5.

Stek brødet i 20 min med lokket på, ta av lokket og stek videre i 30 minutter uten lokk. La brødet avkjøle seg før du begynner å skjære i det.

6.

Ps! Steketiden kan variere noe i forhold til ulike typer ovner og ulike gryter. Bruk gjerne et steketermometer de siste 15 min og ta brødet ut når kjernetemperaturen viser 95-98 °C

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Du finner den fantastiske ProBaker fra Wilfa HER

Andre oppskrifter