Oppskrifter / Grytebrød bakt med Probaker bakemaskin
Grytebrød bakt med Probaker bakemaskin
Reklame: ProBaker fra norske Wilfa er kåret til årets kjøkkenprodukt 2021. Wilfa ProBaker er utviklet sammen med bakerlandslaget. Den er etter min mening den beste bakemaskinen å lage gjærbakst med. Den har blant annet 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, et dobbeltvirkende eltesystem hvor både bollen og kroken roterer samtidig. Eltekroken er laget for å effektivt utvikle gluten i deigen, og den har kort avstand til bollen for å sikre at alle ingrediensene blandes inn. Motoren leveres med 10 års garanti. Se oppskriften min på grytebrød under!
Reklame: ProBaker fra norske Wilfa er kåret til årets kjøkkenprodukt 2021. Wilfa ProBaker er utviklet sammen med bakerlandslaget. Den er etter min mening den beste bakemaskinen å lage gjærbakst med. Den har blant annet 20 forskjellige hastighetsinnstillinger, et dobbeltvirkende eltesystem hvor både bollen og kroken roterer samtidig. Eltekroken er laget for å effektivt utvikle gluten i deigen, og den har kort avstand til bollen for å sikre at alle ingrediensene blandes inn. Motoren leveres med 10 års garanti. Se oppskriften min på grytebrød under!
Ingredienser
500 g øko finmalt spelt
500 g øko grovmalt spelt
1 ts tørrgjær
1 ts honning
20 g havsalt
7.5 dl kaldt vann
1 dl ekstra vann om nødvendig
Slik gjør du
1.
Urkorn er som god vin hvor årgangene varierer på smak og behov for væskemengde. Elt på laveste hastighet i en kjøkkenmaskin (ved bruk av urkorn bør du ha en kjøkkenmaskin som kan gå på veldig lav hastighet som ProBaker. Jeg kjørte med 20% hastighet i min Probaker som tilsvarer håndelting). Lav hastighet betyr bedre glutennettverk og luftigere brød.
2.
Ha mel, havsalt og gjær i bakebollen og bland. Tilsett 7,5 dl kaldt vann og 1 ts honning. Elt deigen i 5 min. Når 5 minutter er gått kan mer vann gradvis tilsettes over en ett-minutters periode på hastighet 20%. Når deigen har tatt til seg all veske er den klar til videre baking.
3.
Ha deigen i en bolle med lokk til kaldheving i 12 timer slik at deigen får nok tid på seg til å bryte ned antinæringsstoffer. På vinteren hever jeg deigen på kjøkkenbenken og på sommeren i en litt sval kjeller.
4.
Når brødet skal stekes, setter du jerngryta på en rist nederst i ovnen og stiller temperaturen på 230gC. Etter en halvtimes oppvarming på 230gC tar du gryta ut, legger i et bakepapir og heller deigen oppå bakepapiret i gryta. Sett lokket på og gryta tilbake i ovnen. Lokket vil bevare fuktigheten i brødet slik at den ikke fordamper under stekingen. Har du en dampovn med brødbakefunksjon oppnår du tilnærmet samme effekt.
5.
Stek brødet i 20 min med lokket på, ta av lokket og stek videre i 30 minutter uten lokk. La brødet avkjøle seg før du begynner å skjære i det.
6.
Ps! Steketiden kan variere noe i forhold til ulike typer ovner og ulike gryter. Bruk gjerne et steketermometer de siste 15 min og ta brødet ut når kjernetemperaturen viser 95-98 °C
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Du finner den fantastiske ProBaker fra Wilfa HER.