Oppskrifter / Havredrikk
Havredrikk
Her kommer verdens enkleste oppskrift på plantebasert drikke laget av havre som du kan lage selv. En drikke som gir kroppen gode byggeklosser fra havregryn, helt fri for kunstige tilsetningsstoff og til en brøkdel av hva ferdig plantebasert havredrikk koster i butikk. Drikken kan nytes som den er, brukes til frokostblandinger, til grøt, i pannekaker og i bakst. Den smaker så utrolig godt – bare prøv selv!
Her kommer verdens enkleste oppskrift på plantebasert drikke laget av havre som du kan lage selv. En drikke som gir kroppen gode byggeklosser fra havregryn, helt fri for kunstige tilsetningsstoff og til en brøkdel av hva ferdig plantebasert havredrikk koster i butikk. Drikken kan nytes som den er, brukes til frokostblandinger, til grøt, i pannekaker og i bakst. Den smaker så utrolig godt – bare prøv selv!
Ingredienser
50 g øko ukokte, store havregryn
vann til bløtlegging
1 l vann til selve mylken
0.5 ts mineralsalt
2 ss honning (kan sløyfes)
smakstilsetting fra kakao, frukt eller bær
Slik gjør du
1.
Legg havregrynene i vann natten over, eller minst 8 timer. Dette for å fjerne fytinsyre fra havren slik at mineralopptaket blir bedre og melken ikke irriterer følsomme mager.
2.
Sil av vannet.
3.
Ha alle ingrediensene i en blender og kjør på høy hastighet til du har en jevn drikke/mylk.
4.
Bruk drikken som den er med all havrens helsebringende fiber om du skal bruke den med frokostblanding eller i matlaging. Skal du ha den som drikkemylk, så sil den gjennom en sikt eller et osteklede.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Tilsett kakaopulver og litt rå honning så har du verdens beste plantebaserte drikke med sjokoladesmak som du kan gi barna med god samvittighet hver eneste dag. Tilsett frosne bær og du har nydelig drikke med bringebærsmak. Tilsett litt overmoden banan og du har en annen variant med smak av banan. Kun fantasien setter grenser for hvilke smaksvaiasjoner du kan by på.
NB! Du må bruke store, ukokte havregryn og ikke lettkokte for best smak og næringsinnhold.
TIPS: Noen foretrekker å koke havregrynene i litt vann etter bløtlegging. Det kan gi en litt fyldigere drikke. Vil du prøve så koker du de ferdig bløtlagte havregrynene i 3dl vann med 1ts mineralsalt. Deretter har du hele blandingen over i blenderen sammen med 7,5dl vann.
Honningen kan sløyfes dersom du vil ha din plantebaserte drikke vegan.
Mylken holder seg fint på lufttette flasker i kjøleskapet i 5 dager, slik at du har mylk hele uken om du lager opp noen liter søndag kveld.
Rist på flasken før du forsyner deg.