Hjemmelaget eggesalat og majones

Riktige mengder (ikke nødvendigvis rikelige mengder!) sunt, naturlig fett er godt for hjernen.

Riktige mengder (ikke nødvendigvis rikelige mengder!) sunt, naturlig fett er godt for hjernen.

Ingredienser

Eggesalat

6 hakkede hardkokte egg

1 dl majones – se enkel oppskrift under!

salt og pepper etter smak

Majones

2 dl flytende Smøremyk Rapskokos (eller smaksnøytral planteolje f.eks. raps)

2 eggeplommer (romtempererte)

2 ss vann

2 ts sennep

2 ts hvitvinseddik

salt/pepper etter smak

Slik gjør du

1.

Hell alle ingrediensene unntatt Smøremyk Rapskokos/oljen i en høy og smal beholder.

2.

Sett stavmikseren i bunnen og hell over Smøremyk Rapskokos/oljen forsiktig.

3.

Deretter er det bare å gi gass på stavmikseren og ettersom man ser at emulsjonen starter, løfter man litt på stavmikseren. Ett minutt senere er majonesen ferdig.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Egg inneholder en kraftfull kombinasjon av lecitin, B-vitaminer, jern, sink og omega-3. Omega-3-nivået varierer mye med hvilke egg du kjøper. Jeg anbefaler økologiske egg.

Noen liker 3 ss hakket purre eller vårløk i eggesalaten, men vi lager den uten, slik at hver enkelt heller kan strø vårløk på etter smak når vi spiser eggesalaten. Prøv deg også frem med litt sennep i eggesalaten om du liker det.

Kjøper du majones i butikken ? Velg en variant med enkel og forståelig innholdsfortegnelse.

Det er kjemperaskt å lage majones selv, og da vet du at du får i deg kun sunne, naturlige ingredienser!

Det er unødvendig å få i seg fortykningsmidler, konserveringsmidler (kaliumsorbat, natriumbenzoat), surhetsregulerende midler, aromastoffer og fargestoffer i enkelte typer majones du kjøper ferdig.

Noen andre smaksforslag – trøffelolje, karri, pepper eller wasabi. Og hva med urtemajones? Eller en dråpe sitron eller lime? Du kan variere krydder etter smak og humør, og kos deg med mulighetene!

 

Andre oppskrifter