Oppskrifter / Hjemmelaget Tahini i blender
Hjemmelaget Tahini i blender
Det er så enkelt å lage tahini at du gjerne kan lage små porsjoner om gangen. Bruk den til hummus, i salatdressinger, som dipp og som pålegg på brødskiva.
Det er så enkelt å lage tahini at du gjerne kan lage små porsjoner om gangen. Bruk den til hummus, i salatdressinger, som dipp og som pålegg på brødskiva.
Ingredienser
Til 2 dl tahini
250 g sesamfrø
1 ts salt
1.5 dl nøytral ekstra virgin olivenolje
Slik gjør du
1.
Rist sesamfrøene på en bakepapirkledd stekeplate til de er gylne. Avkjøl så frøene.
2.
Ha sesamfrøene i en kraftig blender eller en foodprosessor sammen med havsalt. Kjør frøene til frømel. Tilsett så olivenolje i en tynn stråle mens maskinen kjører.
3.
Kan fint oppbevares i et lufttett glass i kjøleskap i 7-10 dager.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Visste du at forbindelser i sesamfrøene, slike som sesamin og sesamol, kan bidra til å dempe betennelse i kroppen? Små kliniske studier viser effekt av sesamfrø på både blodtrykk og på leddsmerter i knærne.
Knuser du sesamfrøene og lager tahini, så bryter du ned antinæringstoffer og gjør frøene Omstart30-vennlige. Du kan kjøpe tahinien ferdig eller lage den selv av bare tre, helt vanlige ingredienser – sesamfrø, havsalt og olivenolje. Sesamfrøene ristes for å gi tahinien nydelig aroma og en fin gyllen farge. Prøv du også.
Tar du en Omstart30, skal du ikke ha kikerter (belgfrukt), så da venter du med hummus til du er i reintroduksjonsfasen og går over på hverdagsmat a la «Tarmens Medisin».
Referanser:
- Jeng, Kee-Ching G., et al. “Sesamin inhibits lipopolysaccharide-induced cytokine production by suppression of p38 mitogen-activated protein kinase and nuclear factor-κ” Immunology letters 97.1 (2005): 101-106.
- Eftekhar Sadat, Bina, et al. “Effects of sesame seed supplementation on clinical signs and symptoms in patients with knee osteoarthritis.” International journal of rheumatic diseases5 (2013): 578-582.