Oppskrifter / Indisk kokoscurry med sjømat
Indisk kokoscurry med sjømat
Som noen av dere som følger meg på Facebook og Instagram kanskje har lagt merke til, så har jeg akkurat vært på en fantastisk studietur i India. I en uke fikk mitt reisefølge og jeg innføring i indisk mat og matkultur. Jeg fikk lage smakfull indisk hverdagsmat med kunnskapsrike kvinner i indiske hjem, og følte meg hjemme i en verden med verdifull kunnskap om plantekraft og helse.
Som noen av dere som følger meg på Facebook og Instagram kanskje har lagt merke til, så har jeg akkurat vært på en fantastisk studietur i India. I en uke fikk mitt reisefølge og jeg innføring i indisk mat og matkultur. Jeg fikk lage smakfull indisk hverdagsmat med kunnskapsrike kvinner i indiske hjem, og følte meg hjemme i en verden med verdifull kunnskap om plantekraft og helse.
Ingredienser
1.25 ss kokosolje
0.75 ss brune sennepsfrø
0.25 håndfull ferske karriblader (kan byttes ut med 1 ts revet limeskall og 2 laurbærblader)
0.5 ts spisskummenfrø
0.25 ts garam masala
0.375 ts chilipulver
0.5 ts gurkemeie
0.75 røde chili, uten frø, finhakket
0.5 tommelstore biter fersk ingefær (2 ss revet)
1.5 fedd hvitløk, finhakket
0.5 rødløk, finhakket
0.25 dl hvite linser, tørre
0.125 l vann
150 g g fisk, skåret i tommelfingerstore biter/ 500g rå scampi
100 ml kokosmelk (1 boks)
havsalt
kvernet sort pepper
0.25 lime, saften av
0.25 håndfull fersk koriander, grovhakket
Slik gjør du
1.
Bland de krydder ferdig i en skål og hakk det grønne før du starter.
2.
Varm kokosoljen i en stor jerngryte.
3.
Tilsett sennepsfrø,karriblader (evt. laurbærblader), spisskummenfrø, garam masala, chilipulver og gurkemeie. La krydderne surre i et par minutter, slik at smakene får utvikle seg.
4.
Tilsett finhakket chili, ingefær, rødløk og hvitløk. Surr videre et par minutter til løken er blank.
5.
Tilsett linser og vann. Slå ned temperaturen og la det småputre i 15 minutter.
6.
Tilsett fiskebiter og evt. rå campi og kokosmelk.
7.
Sett lokk på gryten og la det trekke i 10 min.
8.
Smak til med salt og pepper. Rør inn limejuice og fersk koriander før servering.
Da er det bare å kose seg!
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Sikre deg magisk plantekraft
Plantestoffer må til for å holde bakteriefloraen i tarmen frisk, for et sterkt immunforsvar og for å slukke gnister fra forbrenningsovner som jobber på høygir selv når kroppen din hviler seg.
Plantestoffer styrker også effekten av signalstoffer i hjernen og letter kommunikasjonen mellom hjerneceller. De påvirker hvilke genoppskrifter som leses av inne i cellefabrikkene og bidrar til optimal cellefornying.
Blir det for mange gnister i forhold til gnistslukkende antioksidanter, kan gnistene skade celler, genbøker og organer (oksidativt stress). Da skyter aldringsprosessen fart, og risikoen for livsstilssykdommer som type 2- diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft øker. Lenge før slike tegn melder seg, kan du merke gnistregn i cellene i form av redusert overskudd, svekket muskelkraft og aldringstegn i huden.
Du finner slike plantestoffer som farger og smaksstoffer i grønnsaker, frukt, bær, urter, krydder, fullkorn, te, kakao- og kaffebønner for å nevne noen. Mer krydder og urter i maten kan altså være verdens beste antirynkekrem – ikke verst!
Å ta tilskudd av antioksidanter er imidlertid ingen quick fix. Antioksidanttilskudd kan faktisk hemme effekten av trening, slik at kroppen din ikke kommer i bedre form til tross for harde treningsøkter. Det kan skyldes at tilskudd utenfra hemmer din egenproduksjon av gnistslokkere (Skaug 2008).
Det beste du gjør for din egen kropp, treningsform og helse, er derfor å spise rikelig med antioksidantrik mat som frukt, bær, grønnsaker, urter, krydder, fullkorn, kaffe, kakao og te, og glemme inntak av antioksidanter i form av piller og pulver.
Med all denne kunnskapen om helse i hvert kryddergram, er det bare å nyte en deilig indisk kokoscurry med sjømat til det fulle. Bon appetitt!