Bra kyllingsuppe

Suppen inneholder en rekke råvarer som i studier er vist å være bra for immunforsvaret, både fullverdige proteiner fra kylling, antioksidantkraft fra grønnsaker og urter og immunstimulerende stoffer i løk, hvitløk og byggryn.

Suppen inneholder en rekke råvarer som i studier er vist å være bra for immunforsvaret, både fullverdige proteiner fra kylling, antioksidantkraft fra grønnsaker og urter og immunstimulerende stoffer i løk, hvitløk og byggryn.

Ingredienser

Kyllingkraft til 5-6 personer

4 l vann

1 hel øko eller gårdskylling, alt. 4 store lår (dette blir kjøtt til 2 middagsretter!)

2 store gulrøtter

1 stor gul løk

1 hvitløk

150 g sellerirot

5-6 hele sorte pepperkorn

1 laurbærblad

Urtekvast av en liten bunt friske urter (jeg brukte oregano og timian)

Kyllingsuppe til 5-6 personer

4-500 gram stekt eller kokt kylling i passe store biter

3-4 fedd hvitløk, småhakket

8-10 sopp (jeg brukte aromasopp)

5 små gulrøtter; grovt revet eller kuttet i strimler

1 hel brokkoli, kuttet i små buketter (stilken grovrives)

1 liten bit sellerirot kuttet i strimler (jeg brukte 100 g)

1 hel purreløk, delt i to på langs og skjært i skiver

1 hakket chili for den som liker litt hete (kan kuttes)

2-2,5 dl bløtlagte og kokte byggryn (eller brun ris om du vil ha glutenfri)

friske urter til garnityr (eks. persille,oregano,timian)

1 l kyllingkraft

Slik gjør du

Kyllingkraft

1.

Hell kaldt vann i en stor gryte. Legg i hele kyllinglår, evt. 1/2 hel kylling med skinn og bein.

2.

La kraften få et oppkok og skum av det grå skummet som legger seg på toppen.

3.

Vask og kutt kraftgrønnsaker i store biter og legg oppi gryten. Hvitløken deles bare på tvers i to halvdeler uten skrelling. Løken tar du av det ytterste brune skallet på og deler i fire store båter. 

4.

Lag en urtekvast ved å knyte en hyssingbit omkring en god bunt (ca.2 cm i diameter av hver) med timian og oregano. Legg urtekvasten, pepperkorn og laurbærblad i gryten. Har du en urtepose,kan du også bruke den.

5.

La kraften få et nytt oppkok for så å trekke rett under kokepunktet i 12-20 timer.

6.

Ta opp kyllinglårene fra gryten og sil kraften.

7.

Obs! Skal du redusere kraften til sauser tar det 12-20 timer. Til suppe kreves kun 6 timer og  6 timer holder til kyllingkraft til kyllingsuppe. Smak så til med salt og pepper og du har verdens beste kraft!

Kyllingsuppe

1.

Del opp kyllingen (fra kraftkokingen) eller 4-500 gram stekt eller kokt kylling i passe store biter. Rester av kylling eller kalkun egner seg også godt. 

2.

Pannestek så hvitløk og skivet sopp, staver av gulrot og grovrevne brokkolistilker, purreløk og brokkolibuketter på middels varme i litt smør til de er møre. 

3.

Ha så grønnsaker og kyllingkjøtt tilbake i kraften og tilsett gjerne 2-2,5 dl ferdig kokte byggryn. Har du ikke ferdig kokte byggryn, kan du også koke byggris raskt eller bare la være denne ingrediensen.

4.

La suppen trekke i 10-15 minutter så smakene får blandet seg.

5.

Serveres i suppeskåler med garnityr av friske urter (eks. oregano, timian, bladpersille), og litt revet parmesan eller gjerne en kortreist annen hard hvit ost. Hver enkelt kan krydre med litt kvernet pepper over ved servering, fordi pepper kan øke mineralopptaket. Så er det bare å kose seg.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Denne retten ble laget i tv-serien “Bra godt” på TV 2. Bli gjerne med i “Bra godt” sin Facebook-gruppe for flere oppskrifter, tips og smarte byttetriks.

Overraskende enkelt å lage kraft

Har du lyst til å lage kyllingkraft fra bunnen, så tar det 5-6 minutter i hakking av kraftgrønnsaker og 12-20 timers venting på ferdig kraft. Lag gjerne dobbel porsjon kyllingkraft så har du basis til en saus, wokrett eller en risotto om du vil. Kraften holder seg i kjøleskapet i 3-4 dager. Det kan også fryses, f.eks. i isternninger, og brukes etter behov.

Alternativt lager du kyllingkraft av 2 liter vann og riktig mengde økobuljongterninger (fordi de er uten MSG). Les på buljongterningpakken ift blandingsforhold.

Andre oppskrifter