Oppskrifter / Matvarene du alltid bør velge økologisk
Matvarene du alltid bør velge økologisk
Velger du økologisk så unngår du kjemikalier i maten din. Du får langt flere byggeklosser slik som vitaminer, mineraler, antioksidanter og gode fettsyrer og en rikere smak. Du bidrar også til et rikere mangfold av råvarer, bedre dyrehelse og et rikere jordsmonn.
Velger du økologisk så unngår du kjemikalier i maten din. Du får langt flere byggeklosser slik som vitaminer, mineraler, antioksidanter og gode fettsyrer og en rikere smak. Du bidrar også til et rikere mangfold av råvarer, bedre dyrehelse og et rikere jordsmonn.
Ingredienser
4 fedd hvitløk, finhakket
0.5 fersk chilli (uten frø), finhakket
2 ss flytende Rapskokos/olivenolje til steking
1 ss tomatpurè
1 agurk
2 røde paprika
1 boks hermetiske tomater
1 ts havsalt
0.25-0.5 ts cayennepepper
1 ts gurkemeie
5 dl iskaldt vann (litt vann + isbiter)
4 ss rå eplecidereddik
4 ss ekstra virgin olivenolje
0.5 potte frisk basilikum
Slik gjør du
1.
Del grønnsakene i biter og rens og finhakk hvitløk og chili.
2.
Surr hvitløk og chilli i litt olivenolje/Rapskokos på moderat temperatur så hvitløken ikke blir brun og fettsyrene ødelagt.
3.
Ha hakkede grønnsaker, tomatpure og gurkemeie i pannen med hvitløken og la blandingen surre til grønnsakene blir blanke. Slå så over de hermetiske tomatene.
4.
Kjør grønnsakene med stavmikser eller i en blender/foodprocessor, mens du tilsetter iskaldt vann/isbiter.
5.
Smak til med havsalt, cayennepepper og eddik. Eddiken er rå og bør derfor ikke ødelegges av varme.
6.
Server suppen kald i kalde skåler eller i porsjonsglass.
7.
Topp med finhakket basilikum og litt olivenolje. Gazpacho kan også serveres i shot-glass som en enkel forrett. Jeg serverer lettristet brødbit med litt olivenolje og god spekeskinke til. De nada – vel bekomme!
Start med disse 7 sortene for å få mest for hver øko-krone.
Som bonus slipper du rester av plantevernmidler i urinen, du kan få et rikere tarmbakteriemangfold, bedre tarmhelse, en sunnere kropp og et klarere hode. Vil du hvite hvordan, så kan du lese mer i boka “Tarmens medisin“.
Alle monner drar. Start gjerne med en råvare som sprøytes mye og som dere spiser mye av. Følg gjerne min prioriteringsliste:
- Korn – velg økologisk urkorn og kast ikke brød. Vi kaster nemlig 100 000 brød hver dag eller 36,5 millioner brød per år! Start med å bytte konvensjonel hvete til urkorn, økologisk spelt.
- Epler – epler er den frukten vi spiser mest av så velg usprøytede norske epler og mer økologisk. Spis heller et ½ eple ad gangen – du får mer næring per tygg.
- Brokkoli, grønnkål, blomkål, bladspinat – fordi du bør fråtse i grønnsaker fra korsblomstfamilien
- Tomater – av hermetiske tomater er det de økologiske som smaker best* (*test av 18 bokser i DN febr.2017). De er kun skåldet og hakket og ikke kokt, noe som betyr flere gode smaksstoffer i behold.
- Bananer – velg konsekvent øko, fordi barn spiser dem og fordi plantevernmidler påfører mange av bananplantasjearbeiderne hudkreft.
- Rosiner – velg konsekvent øko rosiner fordi de er ”sprøyteverstinger”. Finner du dem ikke økologisk, så la vær å kjøp dem.
- Olivenolje – velg konsekvent øko ekstra virgin fordi det gjøres få tester av plantevernmilder i olivenolje og fordi det er påvist mye svindel i bransjen. Kjøp små flasker så oljen ikke harskner på kjøkkenbenken og ikke varm den >175 gC.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Halver kjøttstykket og spis opp maten
Hele 60% av verdens produksjon av korn går til dyrefor så vi kan fråtse i kjøtt. Ifølge FAO kan vi mette 14 milliarder mennesker på jorda om vi spiser mindre kjøtt og mer plantebasert. Helsedirektoratet er bekymret for vårt høye inntak av kjøtt – et inntak på nærmere 80kg hver bør halveres.
Ifølge Fremtiden i våre hender spiser hver av oss løpet av et liv:
7 kyr/okser – 30 griser – 4 sauer/lam – 3 rein/hjortedyr – 1 200 kyllinger/fjørfe
Hvis vi spiser opp den maten vi kjøper og ikke kaster 30% av maten som produseres, kan vi spare både miljøet og lommeboka. Reduserer vi matsvinnet til null, gir det samme klima-effekt som å fjerne mer enn 240 000 biler fra veiene.
FN beskriver i rapporten ”Wake up before it is too late” at økologiske produksjonsmetoder er svaret hvis vi i fremtiden skal kunne mette verdens raskt voksende befolkning på bærekraftig vis. Å støtte bærekraftig matproduksjon er et godt verdivalg. Å bedre utvalget og senke prisene i butikk krever dugnadsånd – vi må handle økologiske sitroner om kjøpmannen skal ta det inn. Til syvende og sist er det vi kundene som bestemmer. Varer vi ikke kjøper vil miste sin hylleplass til fordel for varer vi ønsker oss. Start på toppen av lista, bytt konsekvent ut den ene etter den andre råvaren – utvid listen etterhvert, men hold stø kurs slik at bonden får solgt varene sine, utvalget kan øke og prisene synke litt. Et verdivalg til det beste både for miljøet og for deg selv.
Prøv denne nydelige og økologiske kalde tomatsuppen, også kalt gazpacho. Gazpacho er spansk tradisjon, en smaksrik kald tomatsuppe med sting. Proppfull av gode plantestoffer og godt fett fra olivenolje. Den kan serveres i en liten skål eller i glass og gjerne med litt ristet brød og noen skiver god spekeskinke. Suppen kan du lage i stand på kvelden og ha klar i kjøleskapet – så er det bare å kose seg.
TIPS: øko agurk og øko spisspaprika hadde samme pris som konvensjonell agurk og paprika da jeg handlet i dag. Da er det all grunn til å handle øko!
Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Helios.