Berits myke polarbrød

Oppskrift i samarbeid med Wilfa / I dag ønsker jeg å lage polarbrød. Disse er laget med siktede gamle hvetesorter, som spelt og rug. De er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den morderne hveten. Sødme i deigen gir myke polarbrød som magen vår liker!

myke polarbrød

Oppskrift i samarbeid med Wilfa / I dag ønsker jeg å lage polarbrød. Disse er laget med siktede gamle hvetesorter, som spelt og rug. De er svakere på gluten og rik på næring i forhold til den morderne hveten. Sødme i deigen gir myke polarbrød som magen vår liker!

Ingredienser

Dette trenger du:

500 g agurksiktet/finmalt økologisk spelt

400 g finmalt rug (jeg brukte svedjerug)

100 g havregryn

50 g honning

20 g gjær

2 ts salt

0.5 dl extra virgin olivenolje

7 dl væske (6 dl kumelk/plantedrikk + 1 dl vann)

Slik gjør du

1.

Ha melet i bakebollen.

2.

Smuldre oppi gjæren, ikke la den komme i kontakt med saltet før elting da det kan hemme heve egenskapene.

3.

Bruk kald melk/plantedrikk og kaldt vann og ha i bakebollen sammen med olje og honning, og tilsett saltet mot slutten.

4.

Elt deigen i noen minutter, til den er gått sammen, elt så videre minimum fem minutter mens du sper med resten av væsken, det er ikke sikkert du trenger alt. Deigen skal være fast, men litt klissete.

5.

Dekk bakebollen med plast og legg over et klede, sett til heving et lunt sted. Jeg lot min stå på kjøkkenbenken. La den heve til dobbel størrelse (2-3 timer).

6.

Når deigen er ferdig hevet, ha den over på melet bakebord og del i 30-35 emner (jeg fikk 32).La emnene hvile noen minutter før du fortsetter, dette for å roe glutenet i deigen.

7.

Trill boller og kjevle dem til ca 1/2 cm tykkelse.Form gjerne noen som hjerter eller andre former.Legg på bakepapir og prikk dem med spisepinne eller lignende. La de etterheve i 45 minutter.

8.

Sett ovnen på 225 grader over og undervarme.

9.

Når polarbrødene er ferdig etterhevet, pensle med litt melk og stek i ca 12 minutter. Avkjøl på rist, legg et klede over så de holder seg myke.

10.

Når de er avkjølt, frys ned i porsjoner de du ikke kommer til å spise i løpet av neste dag.

Tips

  • Når man jobber med gjærdeiger av urkorn er det en fordel å ha en sterk kjøkkenmaskin som elter deigen for deg. Jeg sverger til Wilfa sin kjøkkenmaskin, da den tar harde deiger uten problem!

  • Server dem gjerne med litt salat, skiver av moden ost og skinke, avokadomos og chilliflak eller bare nyristet og varme som tilbehør til lunsj eller middag.
    Masse lykke til!!

Andre oppskrifter