Pinnebrød av urkorn

Pinnebrøddeig er fast turfølge når mine barn er med på tur. Jeg har laget flere spennende varianter, både med pizzasmak av hakket soltørket tomat, revet ost og oregano i deigen, foccacciapinnebrød med hakket oliven og rosmarin og kanelbollepinnebrød med kokosblomstsukker og kanel. Lag deigen kvelden i forveien og oppbevar den i lukket boks i kjøleskapet, mens anti-næringsstoffer brytes ned.

Pinnebrøddeig er fast turfølge når mine barn er med på tur. Jeg har laget flere spennende varianter, både med pizzasmak av hakket soltørket tomat, revet ost og oregano i deigen, foccacciapinnebrød med hakket oliven og rosmarin og kanelbollepinnebrød med kokosblomstsukker og kanel. Lag deigen kvelden i forveien og oppbevar den i lukket boks i kjøleskapet, mens anti-næringsstoffer brytes ned.

Ingredienser

400 g finmalt urkornmel av finmalt øko spelt, Dala landhvete eller emmer (evt. en blanding av finmalt og siktet mel)

1 ts salt

1 ss honning

3 ts bakepulver

1 dl olivenolje (mild type)

2.5 dl lunkent vann

Slik gjør du

1.

Bland mel, salt og bakepulver i en bolle.

2.

Rør honningen ut i det lunkne vannet.

3.

Ha væsken og oljen i melblandingen, og elt dette sammen til en glatt og smidig deig. Med min Wilfa bakemaskin eltes deigen som for hånd. Bollen snurrer og eltekroken drar deigen ned fra veggene i bollen, slik at alt samles i en smidig deig. Jeg elsker denne bakemaskinen!

4.

Juster deigen med litt mer mel eller væske til passe konsistens.

5.

Rull deigen ut til 8 lange, lillefingertynne pølser. Rull eventuelt ut 4 deigpølser rundt gode grillpølser. Legg både de innrullede grillpølsene og resten av pinnebrøddeigen i tette bokser (eller i bivoksark (jeg har kjøpt på helsekost).

6.

Får du rester av pinnebrøddeig, kan du lage scones. Kjevle ut deigen til en 1,5 cm tykk pizzaleiv, prikk den med gaffel og skjær den i passe store «pizzastykker» med en pizzakniv. Stekes i stekeovn på 225 grader i ca. 10-12 minutter.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • På tur leter barna etter passende pinner, som større barn kan spikke selv. Jeg ruller gjerne ut pølser av deigen, som jeg har med meg i en boks, da det gjør jobben enklere med å få pinnebrøddeigen rundt pinnen.

  • Vent til bålet er varmt nok og flammer er blitt til glør, før pinnebrødet stekes. Snu pinnene jevnt rundt over bålet, slik at du unngår brente brød. Snurrer du deigen rundt en pølse, så grill gjerne pølsen litt før deigen snurres på, slik at pølsen bli passe stekt og brødet ferdig også mot den varme pølsa.

Andre oppskrifter