Rå start på året med mer råkost- helt enkelt!

De bidrar med magisk plantekraft og byggeklosser til kroppen for mer energi, overskudd og helse. Det betyr demping av heldeplager, bedre konsentrasjon og hukommelse, bedre sinnsstemning og mer pågangsmot. Med enkle tips til hvordan å få dette til, ønsker vi deg alt godt for det nye året!

De bidrar med magisk plantekraft og byggeklosser til kroppen for mer energi, overskudd og helse. Det betyr demping av heldeplager, bedre konsentrasjon og hukommelse, bedre sinnsstemning og mer pågangsmot. Med enkle tips til hvordan å få dette til, ønsker vi deg alt godt for det nye året!

Ingredienser

Råkostsalat

0.063 stk kål (hodekål, rødkål, Savoykål osv.)

0.063 stk kålrot

1 stk gulrøtter

0.5 stk epler

Vinaigrette

0.125 dl ekstra virgin olivenolje

0.25 ts honning eller lønnesirup

0.25 ts fersk revet ingefær

1 klype salt og kvernet pepper

Slik gjør du

Råkostsalat

1.

Riv eller finsnitt kål, kålrot, gulrøtter og epler i en stor bolle.

Vinaigrette

1.

Bland vinaigretten.

2.

Hell vinaigretten over råkosten og bland godt.

Det er enklere enn du tror å øke mengden plantegrønt på matfatet! Du vil få mange gode tips og oppskrifter i ukene som kommer. De fleste inkluderer grønnsaker til middagsmåltidet, mens de kan glimre med sitt fravær både til frokost, lunsj og til kvelds. Slik som medisiner gjerne bare virker over få timer og krever nye doser flere ganger hver dag, så virker også plantekraften kortvarig. Fytokjemikalier, vitaminer og mineraler forbrukes i milliarder av cellefabrikker i kroppen din – så sikre optimal cellefunksjon ved å fylle på litt plantekraft til alle dagens måltider.

Årets første tips gjør dette litt enklere for deg – og husk alle monner drar! Gå til innkjøp av grønnsaker i alle regnbuens farger og lag råkost som er anvendelig til alle måltider. Lag en skål råkost med vinaigrette som du koser deg med sammen med frokosten din, ta med råkost i en boks i matpakken, lur inn revne grønnsaker (råkost) i pastasauser, taco og lasagneretter og bruk råkost som garnityr over gryter og supper. Hva med en håndfull råkost over hjemmelaget blomkålsuppe?

Kraftige kål

Visste du at kål inneholder plantekraft som aktiveres av enzymer når ny snitter eller river kålen? Ulike typer kål gir deg litt forskjellige byggeklosser, men de tilbyr alle svovelforbindelser kalt glukosinolater. De styrker immunforsvaret ditt mot både infeksjoner og kreft. Studier viser unike kreftbeskyttende egenskaper både mot blære-tarm-og prostatakreft (Kris-Etherton 2002).

Glukosinolater omdannes av enzymer (myrosinaser) til magisk plantekraft (isothiocyanater). Disse beskytter ikke bare planter mot sykdom. De beskytter også deg om du velger å spise plantefor. Betydelige helseeffekter oppnås gjennom at isothiocyanatene øker avlesningen av oppskrifter i dine genbøker som koder for antioksidanter og betennelsesdempende stoffer. De forsterker også cellefabrikkenes internkontroll, slik at skader på genboken din effektivt kan rettes opp (Fahey 2012). Alle disse mekanismene bremser både aldringsprosesser og beskytter deg mot kreft!

Kål kan nytes både rå, dampet og kokt!

Hvis enzymet myrosinase ødelegges ved koking av kålen, så kan dine hjelpsomme bakterier i magen omdanne glukosinolater til magisk plantekraft! Da er det flott at ingrediensene i råkost også styrker dine bakteriehjelpere, fordi både rotgrønnsaker og epler er mat for “bakterie-Mons”!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Varier råkosten med spirer, friske urter, rosiner, appelsinbåter, hakkede nøtter og frø.

Bland rester av råkost med litt majones og du har en nydelig påleggssalat til brødskiven. Bland råkostrester inn i brøddeigen for et saftigere grovbrød, eller rør den inn i eggeomeletten. Bare fantasien setter grenser!

Råkost lages tradisjonelt av revne rotgrønnsaker, gjerne kål, kålrot og gulerot. Riv gjerne også litt eple i for litt sødme – en fin måte å få brukt opp melte epler som ikke frister. Ha alltid litt naturlig fett sammen med råkosten, enten du bruker litt olivenoljevinaigrette eller spiser den i et måltid med naturlig fett fra andre råvarer som fisk, kjøtt og egg. Det er fordi fettet øker opptaket av plantestoffer i betydelig grad.

Andre oppskrifter