Råkost for store og små

Jeg serverer selv råkost før maten om minstejenta i det hele tatt skal forsyne seg. Kan hun velge mellom kyllingfilet eller råkost på samme tallerken, ligger råkosten igjen når hun er forsynt. Råkosten serveres altså som en “venterett” på middagen, og ikke egentlig en forrett. En “venterett” gjør at sultne barn ikke småspiser før maten.

Jeg serverer selv råkost før maten om minstejenta i det hele tatt skal forsyne seg. Kan hun velge mellom kyllingfilet eller råkost på samme tallerken, ligger råkosten igjen når hun er forsynt. Råkosten serveres altså som en “venterett” på middagen, og ikke egentlig en forrett. En “venterett” gjør at sultne barn ikke småspiser før maten.

Ingredienser

Enkel råkost med eple, gulrot og kål

1 gulrot

1 eple

100 g hodekål

2.5 ss eplejuice som dressing, kanskje også en dråpe sitron eller lime

Råkost med sennepsdressing

1 gulrot

2 stilker stangselleri

6 reddik

0.25 liten rødkål

2 epler

Dressing

2 ts eplecider-eddik eller sitronsaft

1 ss rapsolje

1 ts honning

2 ts sennep

0.5 dl yoghurt naturel

smak til med salt

om du vil: fetaostbiter til å strø på toppen av råkosten

Slik gjør du

Enkel råkost med eple, gulrot og kål

1.

Rasp gulrot, eple og hodekål i en skål. Dynk råkosten med eplejuice. Rasp også gjerne inn andre grønnsaker om du vil.

Råkost med sennepsdressing

1.

Pisk sammen ingrediensene til dressingen.

2.

Riv grønnsaker og frukt på et rivjern eller bruk en foodprosessor om du har rivjern på denne. Kålen er litt vanskelig på rivjern; jeg bruker en kniv og finsnitter kålen.

3.

Rør inn dressingen. Strø fetaostbiter på toppen og server.

4.

Denne råkosten gir en mer voksen smak og er nydelig som en variasjon. Oppskriften holder til 4-5 personer. Denne råkosten kan oppbevares i kjøleskapet i tett boks i 4-5 dager.

Varisjon er både morsomt og sunt! De ulike grønnsakene inneholder jo ulike typer plantestoffer, vitaminer og mineraler, så variasjon sikrer deg flest mulig næringssoff. Jeg varierer med grønnsaker som rødkål, kålrot, reddik, fenikkel osv.

Da jeg var liten fikk vi gjerne råkost til middagen. Vi barna syntes råkost var godt.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Tidsklemmetriks: Raspet råkost kan godt ordnes klart kvelden før, slik at den kan serveres idet man kommer hjem på

ettermiddagen og sultne barn ikke kan vente på middag.

Les også: Spis en regnbue hver dag

WHO uttalte i 2003 at et daglig inntak på 400-500 g frukt, bær, grønnsaker og belgvekster vil reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk. Risiko for hjertesykdom blir redusert med hele 4 %  for hver porsjon frukt, bær og grønnsaker man spiser per dag.

Liknende oppskrifter