Rugbrød med blåbær

Du kan trylle frem et hverdagsbrød av rug og blåbær og kose deg ved ovnen eller peisen med en skive med "godt smør" og litt honning på.

Du kan trylle frem et hverdagsbrød av rug og blåbær og kose deg ved ovnen eller peisen med en skive med "godt smør" og litt honning på.

Ingredienser

Deig del 1:

7 dl vann

350 g siktet rug

400 g sammalt grov rug

2 dl solsikkekjerner

0.5 dl knuste linfrø

3 ts salt

Deig del 2:

1.5 dl vann

0.25 pk gjær

200 g økologisk spelt eller emmer

250 g blåbær (en pose frosne blåbær)

Slik gjør du

1.

Bland sammen mel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann for å lage deig del 1. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast. La deigen stå i minst 4 timer på benken (eller natten over i kjøleskapet slik jeg gjør).

2.

Etter 4 timer eller neste dag, baker du brødene ferdig slik : Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken.

3.

Ta frem deig del 1 som du har lagret i kjøleskapet over natten eller på kjøkkenbenken i min. 4 timer. Tilsett deig del 2: gjærblandingen, melet og romtempererte blåbær. Elt den sammensatte deigen godt, på laveste hastighet dersom du bruker kjøkkenmaskin. Dette for ikke å knuse alle blåbærene. Deigen vil fortsatt være litt klissete.

4.

Del deigen i to like store emner og form to avlange brød.

5.

Legg brødene i smurte brødformer (2 litersformer), eller kle formene med en bakepapir-remse på tvers slik jeg gjør. Trykk deigen forsiktig ned i formene med en våt hånd. Dekk formene med et klede, og la dem stå på et lunt sted i 1 time til brødene har hevet seg slik at de fyller formene. Det gjør ingenting om du glemmer dem litt og de hever både 1 og 2 timer.

6.

Sett brødene inn i kald ovn og sett ovnen på 175 gC. Stek brødene nederst i ovnen på i 1 1/2-2 timer. Ta brødene ut av formen når de er ferdige så skorpen blir sprø. Bruk steketermometer de siste 15 minuttene av steketiden og la brødet steke til de får en kjernetemperatur på 95-98gC.

7.

Avkjøl på rist.

Oppskriften gir 2 små brød.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Nå er høsten på sitt flotteste, med en imponerende fargeprakt som kan nytes. Men høsten kommer også med forkjølelser og snufsing som skal leges. Både rug, blåbær og honning bidrar til en himmelsk smak og et styrket immunforsvar. Så er det bare å kose seg.

Andre oppskrifter