Oppskrifter / Sesongens pizza og grønnkålkrisp
Sesongens pizza og grønnkålkrisp
Sesongens grønneste grønnsak er en kål med det velklingende navnet - grønnkål.
Sesongens grønneste grønnsak er en kål med det velklingende navnet - grønnkål.
Ingredienser
Pizzabunn
3 stk egg
5 ss sammalt mel (varier med hvete, mandel, havre, rug osv)
0.5 ts salt
1 ss extra virgin olivenolje
2 ss vann
Tomatsaus
500 g finhakket tomat
1 stk pakke økologiske blandede bønner (jeg brukte en eske på 380 g med kikerter, kidneybønner, store hvite bønner)
1 stk stor raspet gulrot
1 ss tørket oregano
salt og pepper etter smak
3 fedd finhakket hvitløk
Pizzafyll
3 stk små grønnkålblader
1 ts balsamicoeddik
1 stk håndfull skivede ferske kantareller eller annen sopp
1 stk skivet mozzarella (125 g)
2 ss ristede pinjekjerner
1 ss fersk oregano til å strø over ved servering
Slik gjør du
Pizzabunn
1.
Sett ovenen på 160 gC.
2.
Skill eggene
3.
Bland det tørre
4.
Tilsett 3 eggeplommer og en eggehvite til det tørre og spe på med vannet og 1 ss olivenolje
5.
Deigen får en til du får en bløt konsistens, som litt for tykk vaffelrøre. Stivpisk 2 eggehviter og vend forsiktig inn.
6.
Moussen smøres så tynt utover et bakepapir.
7.
Stekes i ovnen på midterste rille i 15 minutter.Ta ut pizzaen. Slå ovnen opp på 200 grader.
Tomatsaus
1.
Varm opp og la småputre i 1-2 minutter.
2.
Kjøres deretter til purè med en stavmikser eller blender for gjevn og fin konsistens.
3.
Du trenger bare halvparten til denne pizzaen, men det er praktisk å ha litt tomatsaus igjen til en rett senere i uken, feks til en pastarett. Hvis ikke, så halver bare sausporsjonen.
Pizzafyll
1.
Riv grønnkålen av stilken og deretter i mindre biter. Stek i ei stekepanne med 1 ss olivenolje i 1-2 minutter på middels varme. Stekes til den faller litt sammen.
2.
Trekk pannen av varmen og rør inn balsamicoeddik.
3.
Kantarellen stekes så på samme måten 1-2 minutter på middels varme i litt olivenolje eller smør.
4.
Smør tomatsausen jevnt utover pizzabunnen. Ha deretter grønnkålen på, skiver av mozzarella og tilslutt sopp.
5.
Stekes så i 5-7-8 minutter i 200 gC til osten er smeltet. Dryss med litt fersk oregano eller friske urter etter smak, ristede pinjekjerner og server.
Du finner den i butikken, men lurer kanskje på hvordan den kan brukes?
Grønnkål er en av de sunneste grønne grønnsakene vi har der den formerlig strutter av antioksidantkraft, vitaminer og mineraler. Den har kraftig smak, nesten helt uten kalorier og kan benyttes i mange spennende retter. Benytt den i retter som pizza, pai, pasta, salater, mos og pureer.
Og har du grønnkål til overs? Da er hjemmelaget grønnkålkrisp fantastisk godt.
Denne retten ble til som en kompromiss-løsning når barna ønsket seg pizza og jeg hadde lyst til å lage en rett med høstpreg av grønnkål og sopp. Vi googlet oss frem på leting etter en italiensk pizzabunn og fant diverse oppskrifter med proteinpulver og egg. Inspirert av andres kreativitet forsøkte vi oss frem til vi fant en smakfull, næringsrik og enkel pizzadeig som ble vår egen.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Grønnkålkrisp
Har du grønnkål igjen, så kan du lage hjemmelaget snacks.
Riv opp bladene av 2-3 blader grønnkål og ha dem i en bolle. Tilsett 1 ss olivenolje og ørlitt salt. Spre grønnkålen utover i et tynt lag på bakepapir på en stekeplate. Stekes i forvarmet ovn på 175 C i 10-12 minutter.
TIPS: lag grønnkålkrisp til snacks eller strø det som garnityr over ulike middagsretter som pastaretter, pureer, fiskeretter, salater osv.