Sommersalat med bær

Bærsesongen er over oss for fullt og ute i skogene modnes nå deilige søte blåbær klare til å sankes.

Sommersalat med bær

Bærsesongen er over oss for fullt og ute i skogene modnes nå deilige søte blåbær klare til å sankes.

Ingredienser

Sommersalat

2 håndfull salatblader

1 kiwi

1 håndfull jordbær

1 håndfull blåbær

2 ss mandelflak

2 ss cottage cheese

Vinaigrette

0.5 ts revet limeskall (helst øko)

1 ss lime juice

4 ss extra virgin olivenolje

1 ts honning

Slik gjør du

1.

Vask salatbladene og og bærene og rens bær og kiwi. Del jordbærene og kiwien i passe biter.

2.

Legg salatbladene på et serveringsfat og strø kiwi, bær, cottage cheese og mandelflak over.

3.

Bland sammen ingrediensene i vinaigretten og drypp denne over salaten ved servering. Salaten kan spises som den er eller som tilbehør til grillede kjøttretter.

 

Fargerke bær er proppfulle av plantestoffer med sterk antioksidantkraft og de smaker deilig og friskt. En nyere studie fra Harvard på 16 010 kvinner over 70 år, viser at økt intak av akkurat blåbær og jordbær kan forsinke utviklingen av hukommelsestap med inntil 2 1/2 år (Annals of Neurology, July 2012). Forskerne gir bærenes blåfarge (flavonoidene anthocyanidiner) æren for effekten. Da er det vel bare å nyte…

Blåbær

Blåbær er vist å kunne forebygge kreft, diabetes type 2, høyt blodtrykk og hjertesykdom.

Antioksidanten pterostilben tror man er særlig effektiv i forebygging av kreft og hjertekarsykdom. I tillegg til antioksidantens evne til å slokke “gnister” (frie radikaler) fra forbrenningen og redusere oksidantivt stress i kroppen, ser det ut til at pterostilben fra f.eks. blåbær kan dempe veksten av kreftceller (ref. Journal of Gastrointestinal Surgery, Mai 2010). I denne studien ble ikke bare pancreaskreftceller hemmet i sin vekst av pterostilben i blåbær; kreftcellene døde faktisk.

Pterostilben er også kolesterolsenkende. Sammen med sin kraftige antioksidanteffekt og betennelsesdempende effekt kan blåbær derfor forebygge hjertekarsykdom.

Blåbær kan styrke immunforsvaret og dempe betennelser, og de er vist å kunne bedre hukommelsen og å bremse aldringsprosessen (ref. Am J Clin Nutr February 2011).

Blåbær kan gi bedre hjernefunksjon

Blåbærenes blåfarve (anthocyanidin) har også effekter “over snippen”.  En studie viste at blåfarven kan øke signaloverføringen i hjernen og bedre hukommelsen (ref. Journal of Agricultural and Food Chemistry, April 2010). I denne studien ble effekten målt etter 3 mnd. med en håndfull blåbær daglig. Man så bedring i evnen til innlæring, bedre skår på hukommelsestester og mindre depresjonssymptomer. Studien viste i tillegg en bedre blodsukkerprofil.

Jordbær

Jordbær inneholder fytokjemikalier som i likhet med blåbær kan skilte med sterk antioksidantkraft og betennelsesdempende effekt.

Jordbær kan slokke gnister eller frie radikaler fra forbrenningen i cellefabrikkene dine og begrense oksidering og avleiring av  kolesterol i blodåreveggene. Studier viser at jordbær både kan forebygge hjerte-karsykdom, bedre blodsukkerbalansen og forebygge diabetes type 2. Da jordbær demper mengden betennelsesstoffer i blodet og slokker gnister som ellers kan skade Genboken (arvestoffet), vil jordbær også kunne forebygge flere typer kreft.

En prospektiv studie av kvinner etter overgangsalderen (ref. Iowa Womens Health Study, Am J Clin Nutr Mars 2007), viste at råvarer rike på flavonoider som fullkorn, epler, pærer, grapefrukt, jordbær og mørk sjokolade reduserer risiko for hjerte-karsykdom.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Nyt sesongens næringsrike, antioksidantrike bær over havregrøt eller en hjemmelaget frokostblanding,i kjærlighetssalatgrønne eller røde smoothiesbærsorbetyoghurt-iskake eller balsamicomarinerte jordbær med marscaponekrem.

Sesongens norske jordbær er fortsatt tilgjengelige og byr på nydelig sødme. Jordbær med fløte er en klassisk dessert, men bær kan nytes også til lunch og middag. Varier med mange forskjellige bær, sammen med grønn salat og proteinkilder som cottage-cheese og frø og nøtter. Friske bær kan du kose deg med til alle måltider og som snack.

Turer i sommerskogen fylt med lyng, fuglekvitter og blåbær, barn med blå hender og tunger (og t-shorter)… Blåbær er svært rike på flavonoider; kraftige antioksidanter. Av ville bær er det bare nypen som overgår blåbæret i antioksidantkraft. Blåbær er også svært C-vitaminrikt og konkurrerer kun med molte om å være det mest C-vitaminrike bæret som vokser vilt i norsk natur.

Andre oppskrifter