Spicy, svalende gaspacho i sommervarmen

Her kommer en frisk, næringsrik og #gutfriendly gaspacho-oppskrift, med masse antioksidanter, polyfenoler og plantefiber som både pirrer smaksløkene og som gjør godt for tarmen, immunforsvaret og huden. Perfekt på varme, solrike sommerdager – og helt uten behov for kokkelering!

Her kommer en frisk, næringsrik og #gutfriendly gaspacho-oppskrift, med masse antioksidanter, polyfenoler og plantefiber som både pirrer smaksløkene og som gjør godt for tarmen, immunforsvaret og huden. Perfekt på varme, solrike sommerdager – og helt uten behov for kokkelering!

Ingredienser

Du trenger:

0.25 stk agurk, skrelt og grovhakket

0.25 stk rød paprika, grovhakket

0.25 stk gul/grønn paprika, grovhakket

0.125 stk rød chili, uten frø (kan justeres etter smak)

1 fedd hvitløk, finhakket

0.25 boks (ca. 400 g) hermetiske tomater (helst økologiske)

0.25 ts tomatpuré

0.25 ts nykvernet pepper

0.25 ts mineralsalt eller urtesalt

1.25 dl iskaldt vann

0.75 ss rødvinseddik

0.5 ss extra virgin olivenolje

0.125 potte potte frisk basilikum

Slik gjør du

1.

Grovkutt grønnsakene og legg dem i en kraftig blender.

2.

Tilsett hvitløk, chili, tomater, tomatpuré, salt, pepper, rødvinseddik og vann.

3.

Kjør alt sammen til en glatt suppe. Juster konsistensen med mer vann om ønskelig.

4.

Vend inn olivenolje og frisk basilikum rett før servering.

5.

Smak til med litt ekstra salt, chili eller eddik etter behov.

6.

Sett i kjøleskapet minst 1 time før servering – eller lenger for enda dypere smak.

Gaspacho med chili og basilikum

Gaspacho (eller gazpacho på spansk) stammer fra Andalucía, den sørlige delen av Spania – et område kjent for sitt varme klima og rike landbruk. Gaspacho har lange røtter i både historie og kultur, og opprinnelig var det en bondekost – enkel, nærende og avkjølende for arbeiderne på jordet i sommervarmen - basert på det man hadde for hånden i sesong.

Tips fra Berit:

  • For magen: Rå hvitløk, agurk, paprika og urter gir både melkesyrebakterier og fiber til de gode tarmbakteriene.
  • For hjernen: Basilikum, tomater og olivenolje er rike på polyfenoler som demper kronisk lavgradig inflammasjon.
  • For deg som faster: Dette er en nydelig lettmåltid etter en periode med periodisk faste – rik på elektrolytter og tarmvennlig plantekraft.

 Serveringsforslag:

  • Topp med noen dråper olivenolje og finhakket basilikum før servering.
  • Server med grove glutenfrie knekkebrød eller surdeigsbrød av urkorn.
  • Gaspacho smaker ekstra godt i små glass som forfriskende forrett

 

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Du finner flere fantastisk gode oppskrifter i GØT-appen!

Andre oppskrifter